Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Fransksvenskt möte

I Karin Carlo Paillards hem i Täby samsas svensk klassisk enkelhet med fransk ­elegans. ­Ljusgrå sengustavianska stilmöbler och milda toner i pastell skänker ro och harmoni. Här finns också många vackra föremål, ­hemförda från resor över hela världen.

Ljusa soffor för familjen – och katten. I vardagsrummet har Karin hittat en fin balans mellan det svarta soffbordet och soffan med tillhörande ottoman. Soffbordet har Per Öberg gjort för Svensk Tenn, soffan kommer från Nordiska galleriet och är tillverkad av Zanotta. En större matta står högt upp på önskelistan. Leif-Erik Nygårds ”sista” Marilyn Monroe-fotografi hänger på väggen. De rosamönstrade kuddarna av handfärgat och handvävt ikat-tyg är från Thailand. På soffans bakkant har katten Bouzy, som fått sitt namn efter en by i Champagnedistriktet, funnit en bekväm plats.

Öppet mellan soffa och kök. Matsalsdelen ligger ihop med vardagsrummet, Karin föredrar en öppen planlösning där det även är öppet till köket. Matgruppen kommer från Karins mans franska familj.

Hermèsaskar i travar. I det stora skåpet i arbetsrummet ligger de klassiska orange Hermèskartongerna från Karins samling, en av hennes passioner.

Rofyllt i sengustaviansk stil. Möblemanget i sengustaviansk stil skänker ro och elegans även åt sovrummet. Karin och hennes man brukar vara i södra Bretagne på somrarna, därav en hel del franska inslag i huset. En Oscar de la Renta-klänning hänger på väggen.

Ombonat vid köksön. Ända in i köket når den eleganta stilen. Kuddar från Pierre Frey ligger i de stoppade stolarna på höga ben. Dalahäst från Leksand, som Karin kommer ifrån. Den stora champagnekylaren på köksön fungerar även som vas. De gröna glasen kommer från Reijmyre.

Juveler från Asien. Några personliga favoriter är smyckena med ädelstenar, bland annat bergkristaller och rubiner. En del är inköpta i Peking, andra är formgivna av Birgitta Löwendahl.

Hemma hos

Namn: Karin Carlo ­Paillard

Bostaden: En trävilla i Täby, byggd 1986, 178 kvm. Karin lät bygga huset med sin förra man.

Här bor: Karin Carlo Paillard med sin frans­ke man och två katter. Karin har två vuxna barn från ett tidigare äktenskap.

Arbetar med: Äger och driver butiken Adams Hus, där hon bland annat säljer kläder och plädar av kashmir av egna märket Carin C.

Inredningsfilosofi: Skapa en personlig stil, samla mycket från resor. Blanda upp olika stilar så att det blir trivsamt.

Inredningstips: Tänk på färgerna så det blir harmoni. Släng inte för mycket gamla saker, spara minnen. Tänk: Siden, sammet, trasa, lump, allt ska vara med! Karin byter kuddar och plädar efter årstid, gärna vid tidig vår och höst. Karin gillar inte tapeter utan föredrar att måla om ganska ofta för att förnya. Hemmet måste vara levande.

Bästa med bostaden: Ett härligt insläpp med ljus, och den stora terrassen på 50 kvadratmeter.