Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/gammal-langa-fick-ny-stil/

Bostad

Gammal länga fick ny stil

Bild 1 av 8
Bild 2 av 8 Skånelängan från 1873 har renoverats rejält. Stallet byggdes ihop med längan för att alla ska få plats här under sommaren – föräldrar, barn och barnbarn. Gångar och trappor har byggts upp med sten från åkrarna runt omkring. En gammal kvarnsten ligger under duschen och vid poolen finns en stor ”hoppesten” som barnen hoppar i från.
Bild 3 av 8 I vardagsrummet i den gamla stallbyggnaden är det öppet upp till nock. För att hålla ihop takkonstruktionen valde man stålvajrar. Ljuset flödar in genom alla fönster och här kan man mysa vid dåligt väder. Östersjön utanför verkar vara ett oändligt hav, men vid riktigt klart väder skymtar även något i fjärran – Bornholm! Barnbarnet Agnes har slagit sig ned i Bruno Mathssons klassiker ”Jetson”. Bakom står en fåtölj signerad Mats Theselius. Bord i egen design av Christer Appelkvist, soffa från Urban Living, kuddar Himla och Ikea.
Bild 4 av 8 Tomten har fått ett nytt utseende med hjälp av landskapsarkitekten Tommy Nordström. En pool stod högt på önskelistan eftersom stranden är stenig och havet ofta ganska kallt att bada i. Trädgården mot havet byggdes upp med L-formade stödmurar och blev på så vis indelad i terrasser. Här finns murgröna, bergormrot, olika sorters gräs och mycket lavendel i de lättskötta rabatterna.
Bild 5 av 8 Mycket har bevarats men allt har fräschats upp rejält, både in och utvändigt. Här är en fin sittplats nära köket. En gammal utdragssoffa har målats vit och fått en sittdyna med kuddar från Ikea att luta sig mot. Kaféstolar, som oftast placeras utomhus, står vid matbordet från Blå Station. Korgfåtöljen från Bruka.
Bild 6 av 8 Under kalla sommardagar eldas det flitigt i Conturakaminen som är placerad nästan mitt i huset. En järnställning, designad av Christer Appelkvist, håller all ved på plats.
Bild 7 av 8 Ett nytt badrum byggdes i det gamla stallet. De typiska stallfönstren fick sitta kvar ovanför dubbelhandfatet från Aspen. Mot allt det vita ger det mönstrade kakelgolvet, Marrakech, en fin känsla. Pappskärmar i fönstret från Designtorget.
Bild 8 av 8 Skånelängan går i vinkel efter renoveringen. Stallet blev den nya boningsdelen. På övervåningen finns ett stort gavelrum där man sover gott och har utsikt mot Östersjön genom takfönstren. Sängbord, överkast och lampor från Urban Living i Simrishamn.
Kerstin och Christer Appelkvist ville ha ett ställe där hela familjen kunde samlas om sommaren. Vid Gislövshammar på Österlen fann de ett förfallet hus med betagande utsikt över Östersjön. I dag är den gamla skånelängan rejält renoverad med en helt ny trädgård.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in