Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Gjut din egen betongkruka

Betong är ett material som kan användas på många sätt. Med enkla medel gör du själv blomkrukor, ljusstakar och trampstenar i trädgården.

Förbered redan nu nya krukor till sommarens växter eller satsa på ljushållare medan kvällarna ännu är mörka. I boken ”Betong med guldkant” (Forma books) av Malin Nilsson och Camilla Arvidsson får amatören handfasta råd och i bildserier visas alla arbetsmoment fram till det färdiga föremålet.

Det behövs ingen avancerad utrustning för att gjuta, bara en arbetsplats som klarar stänk, en hink att blanda i, en murslev, ett par handskar och matolja. Det går åt en hel del olja för att betongen inte ska fastna i formarna.

Betong betyder inte bara grå färg. Med olika pigment kan man få nästan vilken färg man vill. Svart ger betongen karaktär av grafit eller asfalt. Med guldfärg som målas på den härdade betongen blir det en spännande kombination.

Tips

Krukor: Olja den stora formen invändigt och den lilla utvändigt. Häll betong i den stora men inte upp till kanten. Tryck ned den mindre och förankra med exempelvis stenar så att formen hålls på plats. Om man vill ha en kruka med dräneringshål sätter man en kork i botten. När betongen härdat målas vasen eller krukan på insidan med hobbylack.

Hage: Betongen bör vara fem centimeter tjock för att man ska kunna hoppa hage. I leksaksaffären finns siffror i skumplast som trycks ned i betongen. Gjutform görs av frigolit eller formplyfa.

Ljusstakar: Kan gjutas i petflaskor. Skär bort lite av halsen, fyll med betong och tryck ned en ljushållare från en hobbyaffär. Skär sönder plasten när betongen härdat. Kan målas med färg eller lackas.

Skålar: Skålar får dekorativa mönster om den yttre skålen har en struktur. Man kan få lekfulla motiv med underlägg i silikon eller filt som läggs inuti den yttre formen. Glöm inte att olja insida och motiv ordentligt.