Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Gör en fin julgrupp

Julgrupper kan vara så mycket mer än en julstjärna med tomte, mossa och rosett. För varje år blir valet av julblommor mindre förutsägbart, attributen mera lekfulla och vitt allt vanligare än det traditionellt röda.

– Vi säljer i dag lika mycket vita som röda julblommor. Försäljningen av amaryllis har ökat kraftigt under de senaste åren, bland annat på bekostnad av julstjärnorna. Amaryllis är lite mer exklusivt och finns i så många spännande sorter, säger Johan Orre, ägare och grundare till Brunnsvikens trädgård, med mer än 15 års erfarenhet av att både göra och lära ut hur man skapar vackra julgrupper.

Fortfarande är de danska blomster­kreatörerna förebilder inom svensk blomkonst. Deras förmåga att förena växter med konstföremål på ett smakfullt och lekfullt sätt attraherar oss svenskar.

– Det gäller att blanda bling-bling med skogsmaterial, till exempel grön skogsmossa med glaskross och silverkulor. För ett par år sedan låg tonvikten på bling-bling och julgrupperna kunde vara helt täckta med marmorkross och lite glaskross, men vi ser nu en återgång till naturen – utan att det får bli för mossigt, säger Johan Orre.

Precis som shabby chic-stilen håller i sig inom inredning och klädmode gör den det även för blomsterarrangemang. Krukorna får gärna vara avsiktligt nötta, rostiga eller patinerade och ha en känsla av 1930-tal.

– Medan mammas tjugoåriga julgruppsskål känns gammal och tråkig, kan farmors jugendkruka kännas helt rätt, säger Johan Orre.

Texter till bilderna:

1. Ett rektangulärt fat gör den här julgruppen speciell. Förutom julstjärnor i ministorlek pryds det av taklök, brokbladig järnek och stearinljus. Just ljus är något som kommer allt mer i blomsterarrangemang.

2. a) En kombination av vit amaryllis, vita tazetter och vit julros ger en sammanhållen julgrupp. I den gröna mossan ligger spridda öar av glaskross, likt den sista kvardröjande isen i vårrabatten. b) Vit amaryllis i en kruka av keramikern Tina Hellman, verksam i Sjövillan vid Sturehofs slott, ger den här julgruppen karaktär. Brokbladig mur­gröna mjukar upp det i övrigt strama intrycket.

3. a) En traditionell julgrupp med julstjärna, domherre i ullgarn, minicypress, liten hemtrevnad och en filtstjärna. Tack vare den rödblänkande skålen skiljer arrangemanget ändå ut sig från mängden av massproducerade grupper. b) En alldeles bedårande
vit julros täckt med grön mossa och glaskross som glittrar likt iskristaller.
Krukan är en krona i patinerad plåt.

4. a) Djupt röda amaryllis tillsammans med yviga tallkvistar och röda krysantemum nära stjälkarna blir ett riktigt blickfång på julbordet. Den mossbeklädda jorden är formad till en kulle, en viktig designdetalj i julgruppssammanhang. b) En flätad korg med en hänförande rödstrimmig amaryllis, ”Elwas”, i skogslikt sällskap av ormbunke, tallkvist och renlav.