Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/gor-varfint-pa-balkongen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Gör vårfint på balkongen

Med vårsolen och ljuset kommer längtan efter att flytta ut i det gröna. DN Bostads trädgårdsexpert Helena Rosenlöf tipsar hur vi inreder och planterar på balkong och terrass.

Balkonger har ett gemensamt, där råder ständig platsbrist. Tänk därför efter hur balkongen ska användas innan du börjar inreda.

– Växter i all ära men männi­skan är det centrala när man ska inreda sin balkong, säger Helena Rosenlöf, när vi hälsar på för lite tips och råd.

Den som vill sitta och läsa satsar på en bekväm stol som får ta plats. Medan den som hellre fikar eller äter en måltid väljer stolar och bord som passar till det.

– Hopfällbara stolar och stapelbara pallar är ett bra sätt att ordna sittplatser utan att de tar för mycket plats, säger Helena.

För att skapa rumskänsla har hon lagt lite extra pengar på själva golvet. Trägolv i fyrkantiga plattor är lätta att sätta ihop och förvandlar ett flagnande balkonggolv till en varm och inbjudande terrass.

– Visst går det att rulla ut en trasmatta i stället, men det blir lätt blött och jobbigt när det regnar.

Den ombonade känslan förstärks om man klär en vägg med ett vackert tyg, en spaljé för klätterväxter, eller med en rotrismatta. Liknande finns också av pil.

När det kommer till själva växterna har Helena ett varningens ord:

– Se upp med alltför tunga kärl. När de fylls med jord riskerar de att överskrida viktgränsen för hängande balkonger.

Ett knep för att klara viktgränsen är att delvis fylla krukorna med lecakulor. Trendigt smala krukor kan behöva lite sten i bottnen för stabilitet.

Lägg fiberduk mellan lecakulor och jord, så försvinner den inte ned när du vattnar.

– Och köp riktigt bra urnjord, påminner Helena. Det lite högre priset lönar sig i längden.

Grundregeln är annars att ge varje planta så mycket jord som möjligt för att få växterna att frodas.

Även om vårsolen värmer på dagen finns risken för nattfrost länge än. Ända in i juni får man räkna med järnnätter, då temperaturen faller flera grader under minusstrecket.

– Inne i stan är det inte säkert att det blir så kallt. För säkerhets skull kan det ändå vara klokt att täcka växterna med fiberduk när väderleksprognosen varnar för kyla, eller utomhustermometern visar runt noll grader på kvällen.

Tuffa växter som tål vårens köldknäppar

Penséer och violer.
 Ranunkler.
 Alla vivor .
Julrosor.
Tusensköna.
Murgröna.Tallmyrten.
Vårblommande perenner.
Vedartade kryddor
som olika sorters
timjan.

 Buskar och vintergröna växter som buxbom,
vinterbär och häng-
sälg.
 Vårblommande lökar som narcisser och pärlhyacint.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt