Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 03:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/graare-och-raare-pa-mobelmassan/

Ekonomi

Gråare och råare på Möbelmässan

Bild 1 av 13 Frågan är om danska designduon Space Copenhagen visste hur rätt deras soffa ”Fly” skulle vara på årets möbelmässa när de ritade den 2013. Blå klädsel, trästomme som får ta plats, böjträ och integrerat bord. &Tradition, cirka 50 000 kronor.
Bild 2 av 13 Stolen ”Wick” av designduon Jesper Ståhl och Karl Malmvall är inspirerad av den traditionella spånkorgens flätning, utförd i formpressad träfanér för Design House Stockholm. 5 875 kronor.
Bild 3 av 13 Även stolen ”Julie” för Inno av det finska designparet Mika & Julie Tolvanen har hämtat inspiration från traditionella korgar med dess flätade ribbor. 5 940 kronor.
Bild 4 av 13 Japanska designern Issey Miyake samarbetar i vår med finländska Iittala, som här med en grå glasvas, 18 centimeter hög. 699 kronor hos bland andra Cervera.
Bild 5 av 13 Den stickade kudden ”Knot” består av en flera meter lång stickad korv ihopknuten som en knop. Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir har formgett för Design House Stockholm. 895 kronor.
Bild 6 av 13 ”Tile” är en hantverksmässigt tillverkad kudde i tyg vävt hos norska Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. Anderssen & Voll har formgett för Muuto, finns i flera färger för 990 kronor.
Bild 7 av 13 Thomas Bernstrands metallampa ”City” för svenska lampföretaget Zero har inbyggda kylflänsar och är tillverkad för en tuff utomhusmiljö, men fungerar även inomhus. 55,5 centimeter i diameter. 11 000 kronor.
Bild 8 av 13 Den stickade pläden ”Curly” har en krusad, tredimensionell yta skapad genom ”fel” inställning av stickmaskinen. Ulrika Mårtensson & Margot Barolo har formgett för Design House Stockholm, 1489 kronor.
Bild 9 av 13 Blå Station fyller 30 år och firar med att låta internationella designkollektivet Outofstock formge en fåtölj som ÄR Blå Station. Lackerat stål möter läder, det integrerade bordet finns i ek eller marmor. 15 240 kronor.
Bild 10 av 13 Rislamporna var många på årets Möbelmässa. Serien ”Formakami” av Jaime Hayon för danska &Tradition har ”midjor” med svarta skärp. 2 295 kronor.
Bild 11 av 13 Det finns alternativ till de exklusiva rislamporna. Som bordslampan ”Väte” från Ikea för 79 kronor. Säljs till och med april.
Bild 12 av 13 Formgivarduon Färg & Blanche tar träskrädderiet (wood tailoring) till nya höjder. Fåtöljen ”Julius” för Gärsnäs är ihopsydd på symaskin, rakt igenom träet vilket minskar användandet av lim. Från 21 160 kronor.
Bild 13 av 13 Thomas Sandell och Pierre Sindre har formgett den smäckra ”Chester” för Källemo, en soffa som förenar stålrör och barock. 40 250 kronor.

Våren går i furu, stickat och i dämpade, smutsiga nyanser när det hållbara möter 1970-talet. DN:s Ingrid Borggren sammanfattar trenderna från årets Möbelmässa i Älvsjö.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in