Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Håll ordning i hallen

Var sak på sin plats – först då kan hemmet bli den lugna vrå det var tänkt att bli. Och se upp för skjutdörrar på garderoben! Det är en styggelse, säger ordningskonsulten Nina Strandberg.

Handen på hjärtat, hur många gånger har du tänkt att nu, nu har du fått till det, nu är allt i ordning och fungerar bra, bara för att veckan efter konstatera att allt åter är ett kaos? Var kom alla de där högarna ifrån? Och var i hela friden ska du sortera in allt det där du inte har en egen plats för och få lugn och ro igen?

En av hemmets kritiska punkter är hallen. Trots att svenskar, till skillnad från amerikaner och många européer, för det mesta har ordentligt tilltagen hall med garderober och annat utrymme för förvaring, så känns det ofta som att kläder och framför allt skor anfaller besökaren redan i entrén.

En trebarnsfamilj kan ha 30 till 40 par skor. Tonårsdojorna står oftast avsparkade direkt på dörrmattan så att man måste kliva över dem. Galgarna är överfulla och vantar, mössor och väskor ligger huller om buller. Välkommen in…

– Hallen använder man varje dag, och stör sig kanske på varje dag. För varje gång den stör pickar det till i bröstet och när det pickat tillräckligt många gånger ger det upphov till stress. Att hemmet inte är den lugna plats det bör vara gör att både jobb och relationer fungerar sämre, säger Nina Strandberg, ordningskonsult.

Nina Strandberg har ett magiskt men logiskt mantra: varje sak ska ha en egen plats. Först då har man förutsättningen att skapa ordning. Då går det också lätt att städa.

– Människor håller på att drunk­na i sina saker i dag. Konsumtionen börjar likna den i USA. Det mina kunder vill ha hjälp med är att sortera bort, att ha så lite saker som möjligt så att de kan andas. De eftersträvar ett inre lugn, men vet inte hur eller var de ska börja.
Oordningen har vuxit till ett monster.

Nina Strandberg har arbetat som ordningskonsult i sju år, hon var först i Sverige. Hennes kunder är alla sorter, ofta människor som arbetar mycket och många som är väldigt glada i saker, men barnfamiljerna är många. Hon har varit i hem där högarna varit synliga och kaotiska, och i hem där allt har sett prydligt ut, men där kaoset gömts i garderober och förråd.

– Då har de gjort det jag kallar en påsrensning – man tar handen och sveper ner allt i en stor kasse som man ställer in i garderoben – och vips har man städat! Och så dubbelköper de för att de inte hittar det de städat undan, med dyra efterräkningar som följd därför att viktiga skolpapper, bilnyckeln eller räkningar som ska betalas kommer bort.

För att få ordning måste hela familjen involveras, även barnen.

– Jag brukar rekommendera föräldrar att de ska gå en runda i hemmet och förklara för sina barn vad vi har gjort och hur vi har tänkt. När de vet hur vi har tänkt och gjort får de en chans att lägga tillbaka saker på rätt plats. Det minskar tjatet och ofta blir barnen så inspirerade att de gör egna etiketter på sina lådor.

Om de själva har fått vara med och rensa ut bland sina prylar blir det lättare. Många barnrum i dag ser ut som överfyllda leksaksaffärer. Och ofta har barnen svårt att släppa ifrån sig sina leksaker, trots att de inte har koll på allt i lådorna.

– Låt dem själva vara med och sälja sina saker på loppis och sedan behålla pengarna. Det brukar de tycka är kul. Och efter att man gjort en superstor rensning hemma så kan man gå ut på restaurang tillsammans och äta rensningsmiddag och ge barnen ett positivt minne av jobbet. Då sätter man också ribban för hösten, säger Nina.

Och så var det ribban för hallen… Det är inte ovanligt när Nina Strandberg gör hembesök att vinterkläderna hänger kvar mitt i sommaren. Och jo, då är det ju snart höst igen. Men resultatet är att det är överfullt året om.

– Det enklaste rådet är att familjen ska göra en rockad mellan vinter- och sommarkläder. Som man gjorde förr. Numera föreslår jag en utrensning för varje årstid, fyra gånger om året, och packar in det som inte behövs i förrådet med tydliga etiketter på. Helt plötsligt har man dubbelt så mycket garderobsutrymme. Och när sommarklänningarna packas upp efter ett halvår så är de som nya igen, säger Nina Strandberg.

Ett viktigt råd hon brukar ge är att skaffa sig överblick. I dag är det populärt med skjutdörrar på garderober, men de är en styggelse i Nina Strandbergs värld, eftersom de gör att det är svårt att få justb överblick då en del av kläderna hela tiden är gömda bakom en dörr. Och dörrarna är svåra att hantera för barn.

– Det blir ju inte ordning bara för att oordningen döljs. Ta bort garderoben och sätt upp en lång stång i stället, då är det enkelt att se vad som kan hängas undan också. Enhetliga galgar är bra, det ger ett lugnt intryck.

– Även korgar brukar jag se till att ta bort, de kan vara snygga att se på men man ser inte vad de innehåller. Det är bättre med öppna hyllor, inte minst när det gäller barnen. Var brukar det funka? Jo, på dagis. Där har varje barn en egen krok och en egen öppen hylla i barnhöjd. Gör likadant hemma, så kan barnen hänga upp sina kläder själva, och hittar dem på morgonen när det är bråttom.

Fakta: Nina Strandberg

Gör: Ordningskonsult i egna företaget Iordning. Har även skrivit boken ”Röj och rensa” (Bokförlaget Semic, 2008).

Stora rensningen: ”Ordning kan vara så enkelt, men samtidigt så svårt. Dela upp i grovrens och finlir. Ta det skåp för skåp, rum för rum, och ta med de högar som inte hör dit till nästa rum, och sortera in på rätt ställe efter hand. Ofta har människor till exempel fotografier på flera olika platser.”

Hemma hos Nina: ”Jag kammar inte mattfransar och strävar inte efter superordning. Däremot har jag väldigt få saker, och platser för allt, så även om jag dräller lite här och var så går det väldigt snabbt att plocka i ordning.”