Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Hallgolvet får tåla mycket

Sand och grus. Blöta skor och paraplyer. Hallen ska både vara inbjudande och tåla det mesta. Så vad är bästa golvmaterialet?

Det kan vara värt att kosta på sig ett bra golvmaterial i hallen, tycker Magnus Rönnmark på Forbo.

– Dels handlar det ofta om små ytor, vilket inte ger så stor kostnad. Dels är hallen det första intrycket besökaren får av ditt hem.

Men vad är ett bra golvmaterial?

– Utgå ifrån vad hallen utsätts för. På landet med barn och hundar krävs en robust hall som tål väta. På fjärde våningen i stan har du hunnit torka av dig om fötterna redan nere i porten.

I stadslägenheten kan därför till och med parkett fungera. Fast de allra känsligaste typerna, som borstad parkett med ömtålig ytstruktur, tycker inte Magnus Rönnmark passar i en hall.

Eftersom golvet både ska vara lättstädat och tåla slitage kan sten, klinker, plast eller linoleum framstå som det förståndigaste valet. Men både trä och textil kan fun­gera om man lägger lite mer tid på skötseln.

– Javisst! säger Anders Bihlar på Siljan wood products. Ett trägolv kräver avtorkningszoner, antingen utanför ytterdörren innan man kommer in i hallen eller på själva golvet. Men trä kan också fixas till om det skulle skadas.

Ett tips är att välja struktur­bors­tat trä, det vill säga där det hårda träet har borstats fram. Här trampas sand och grus inte ner lika lätt. Annars är behandling med lut, olja och vax en bra grund i en hall, råder Anders Bihlar.

Hårdvax ger en yta ovanpå träet och ger så länge den är hel ett bra skydd, men kräver underhållsbehandling då och då. Utöver detta behöver golvet sedan bara såpskuras då och då. Med såpskurning är golvet lättare att sköta, och märken syns inte lika mycket. Och ju mer man såpskurar desto hårdare blir golvet med tiden.

– Ren lack på trägolv däremot är nog det sämsta alternativet i en hall. Lacken kan få sprickor som släpper in smuts och fukt, varpå lacken flagnar.

Golvmattor av plast och linoleum, som tillverkas av linolja, är likvärdiga när det gäller själva läggningsarbetet. Här är det bäst att anlita en yrkesman. De så kallade klickplattorna av linoleum kan man däremot lägga själv, och det finns dessutom många färgkombinationer att välja på.

– Färgvalet är viktigt – hallen är ju ett lite smutsigare rum och här är det inte så dumt att välja en färg där smutsen inte syns på bra. Melerat fungerar jättebra. Och flerfärgade golv framstår som fräscha.

Bland plastgolven syns nya mönster i färgskalor som beige, brunt, grått och svart, inspirerade av läder, metall, sten och betong. De så kallade djuptryckta plastgolven, med ytskikt av pvc, glasfiberarmering och skummad pvc-baksida, är mer ljuddämpande och mindre hårda än vanliga plastgolv. Plastgolv som Novilon fusion kan du lägga själv och även här blanda olika färger.

Linoleum och plastgolv är lika reptåliga, men linoleum har fördelen att repor kan repareras genom att golvet slipas lätt.

Båda klarar fukt bra.

– Linoleum kan faktiskt andas ut störande fukt från undergolv och bjälklag. Däremot tål det inte att ständigt vara blött. Inga permanenta pölar på ett linoleumgolv!

Plastgolvens nackdel är att de kan fläckas av gummiföremål.

– Om man exempelvis ställer cykeln i hallen kan golvet få märken av däcken. Samma sak med galoscher och gummistövlar. En plastpåse med tryck kan också miss­färga golvet.

Allra tåligast är sten och klinker. De kräver minimalt med skötsel och klarar grus, repor och väta.

– Egentligen fungerar all slags sten i hallen. Valet handlar mest om hur mycket arbete man vill lägga på skötseln, berättar Kim Lindqvist på Stenbolaget.

Till hallen rekommederar han därför framför allt granit eller skiffer med klovyta. Polerad granit – där stenens porer är täppta – är lättast att sköta, men blir hal när den är blöt.

– Polerad marmor är lättskött, medan kalksten är känsligare mot fläckar och kräver lite mer behandling.

Rätt behandlat håller golvet länge

Oavsett golv, snåla inte med avtorkningsmattor. Skrapgaller eller borstar utanför ytterdörren tar den värsta smutsen. Under vintersäsongen, se till att få bort sand och grus som lätt kilar sig fast under skorna. Skaffa skoställ eller en matta att ställa skorna på. Golvvärme torkar upp både golv, skor och kläder.
Plast, linoleum, laminat. Städa dagligen bort synlig smuts, i första hand med torra rengöringsmetoder som sopning, dammsugning, moppning. Vid fukttorkning, undvik hett vatten, starkt alkaliska rengöringsmedel eller starka lösningsmedel.
Trägolv. Lägg sten eller klinker innan­för dörren. Alternativt torka av skorna ordentligt utanför. Sköt om golvet lite extra, håll efter damm, smuts och grus. Hårdvaxa och såpskura då och då. Använd medel efter tillverkarens anvisningar. Möbeltassar skyddar från märken.
Sten och klinker. En fuktig trasa med milt rengöringsmedel räcker. Marmor och kalksten behandlas med gul- eller grönsåpa.

Miljömärkning. Det finns i dag flera Svanenmärkta golv av massivt trä, laminat, linoleum och parkett. Se hela listan på www.svanen.nu.