Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-24 06:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/hanforande-mangfald-i-rofyllt-paradis/

Bostad

Hänförande mångfald i rofyllt paradis

Bild 1 av 10 Under trettio år har Maitie Alfgården utvecklat sin och maken Stures trädgård i Västergötland till en fridfull oas av flödande grönska.
Bild 2 av 10 En humleportal delar av trädgården på ett spännande sätt. Maitie utnyttjar gärna alla ytor för planteringar, som här med rosenplister under ett bigarråträd. Bakom står en liten solfjäderslönn.
Bild 3 av 10 Maitie utanför växthuset, som hon fick i 50-årspresent. Det ställdes på en plats som då var väldigt solig, men i dag har träd och växter blivit så höga att det mest står i skuggan.
Bild 4 av 10 En lärk med årsskott i ljusare grönt. Maitie tycker om att blanda växter med olika gröna blad eller barr, då blir det vackert och varierat även när det inte blommar.
Bild 5 av 10 En lätt bedagad pion. Maitie vet inte hur många olika sorters växter hon har i sin trädgård. Hon prövar allt, under devisen ”man lär sig av misstagen och med åren”.
Bild 6 av 10 Den djupt rödlila perukbusken kontrasterar mot den gulbladiga anisisopen, som är färgstark även när den inte blommar. I juli månad pryds den med lila blomspiror.
Bild 7 av 10 En koreagran vars ljuvliga blå kottar är vackra i stort sett hela sommaren.
Bild 8 av 10 Maitie har använt sig av buxbom på flera ställen i trädgården, som hon klipper i lite olika former. I bakgrunden syns vitblommande japanska dvärgpilar.
Bild 9 av 10 Det växer överallt i Maities och Stures trädgård, även på berget. Här bland annat ormbunkar och klätterhortensia, stammarna är en oxel.
Bild 10 av 10 Det porlar rogivande i en av trädgårdens tre dammar. Det vitblommande trädet i dammens bakre kant är en japansk dvärgpil. Maitie är förtjust i olika gröna och vita toner.
Maitie Alfgården började med att skrubba berget rent från mossa när hon och maken Sture för trettio år sedan flyttade till huset i Sätila. Med stor känsla för komposition och färg har hon sedan skapat en oas med små dammar, fridfulla sittgrupper och flödande växtlighet.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in