Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

”Hellre ett trivsamt hem än ett perfekt”

Foto: Joakim Roos
Matplatsen är viktig för designern Ulrika E Engberg. Hon har gärna några böcker mellan tallrikarna.

I januari flyttade Ulrika E Engberg med maken Carl Johan från en större lägenhet till tvåan på fjärde våningen i Johanneberg i Göteborg.

– Lägenheten är liten men har en skön energi, tycker Ulrika. Det är fin utsikt och ett fantastiskt skådespel att se solen gå upp.

Särskilt uppskattar hon balkongen på sex kvadratmeter utanför vardagsrumsfönstret där hennes chili- och tomatplantor trivs.

För Ulrika är fria ytor för gemenskap viktigast i bostaden.

– Jag är inte mycket för kuriosa. Vi gjorde oss av med en massa saker när vi flyttade hit och har satsat på några få saker, som matplatsen. Jag är oerhört glad över stolarna ”Steelwood chair” av bröderna Bouroullec. De ger en känsla av lyx.

Hon försöker hålla arbetet borta från hemmet, men ­ibland får matbordet, över vilket en klassisk ”Bumling” hänger, fungera som arbetsplats.

– Bordet har en smart genomgående låda för förvaring men den minskar utrymmet för att äta. I stället ger den plats för böcker mellan tallrikarna. Det är viktigare att ha ett trivsamt hem än ett perfekt.

Hon sätter sig i den gamla gungstolen från Carl Johans föräldrahem. Den har fått ny klädsel och även bitmärken från dvärgschnauzern Dexter.

– Den är skön och tar inte stor plats, säger hon och slänger upp benen på ”Buclo”, hennes egendesignade, molnformade lekmodul för Little Red Stuga.

– Little Red Stuga började som ett projekt under studierna med kollegan Kasper Medin. Vi upptäckte att det fanns så lite redskap och möbler för barns lek, rörelse och utveckling. Det är ett område inom designbranschen där jag känner att jag kan bidra till en utveckling.

Ulrika E Engberg

Ålder: 30 år.

Bor: Johanneberg, Göteborg.

Gör: Designer, driver barnföretaget Little Red Stuga tillsammans med Kasper Medin och Kristina Backlund.

Familj: Maken Carl Johan Engberg, konstnär och filmare, dvärg­schnauzern Dexter, 3 år.

Aktuell: Fått uppdrag av danskt företag att utveckla en hel möbelserie för barn och har utställning på NK i Göteborg den 12 augusti.

Dröm: Göra något häftigt grönskande av balkongen.