Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Heta idéer för gamla möbler

Deras återanvända och ibland provocerande möbler har gjort succé – och just nu ställer de ut på Möbelmässan i Stockholm. Vi har hälsat på i Jona och Linda Netsmans färgsprakande hem i Hälsingland.

Jona och Linda Netsmans hem i Freluga by är även deras arbetsplats med företaget Design by Leftovers. Gamla möbler ”återuppstår” i ny skepnad med spännande tygkombinationer och fantasieggande airbrushmålningar. Det sätter sin prägel på hemmet

– Vi inreder lite spontant, säger de om blandningen av möbler som väntar på försäljning, auktionsfynd och impulsköp av saker som fångat deras hjärtan.

Det 160-åriga huset är med sin rappade fasad ingen typisk hälsingegård. Det har varit lanthandel och glasmästeri och stått obebott i många år.

– Jag är uppväxt tvärs över vägen och tänkte som barn att där ska jag bo någon gång, säger Linda. När huset blev till salu 2006 var det helt fel tidpunkt men jag slog till. Då fanns varken vatten eller el.

Jona utbildade sig samtidigt till trädgårdsdesigner i Ockelbo och var tveksam till att bosätta sig i byn.

– Vi trodde då att huset skulle vara helg- och sommarbostad och att lägenheten i Stockholm skulle vara vårt permanenta hem. Men det blev tvärt om. Nu bor och arbetar vi mestadels i Freluga och åker på helgerna till Stockholm för att bada i badkar, gå på bio och restaurang.

Bit för bit har det gamla huset varsamt förädlats. Pärlsponten har tagits fram, elledningar dragits ovanför innertak när de isolerades och skafferiet blivit badrum.

– Huset står på stengrund och golven är helt oisolerade, så nästa projekt blir golvvärme. Men vi bryter inte upp de breda golvplankorna i salen så där får kalluften fortsätta att blåsa upp kjolarna när det är minus 20.

Mycket av husrenoveringen har Linda och Jona gjort men de har också fått hjälp av syskon, de har tre var.

– Och Freluga är världens bästa by där folk gärna ger ett handtag och hantverkare kommer förbi en fredagskväll. När jag får en idé vill jag att den genomförs omedelbart, säger Linda.

En idé som Jona och Linda fick för snart ett år sedan har de genomfört till fullo.

– Vi hade ingen aning om att det var möbler vi skulle hålla på med. Men när vi gått en tapetserarkurs började vi fundera över hur vi ville leva och arbeta. Vi startade företaget Design by Leftovers utan en enda möbel. Kalla det dumhet eller hybris men vi visste att det skulle bli succé. Vi tror på möjligheter i stället för problem och arbetar utifrån lust.

Nu designar och skapar Linda och Jona möblerna i nära samarbete med tapetserare Alf Pallin – ”vars liv aldrig blivit sig likt sedan vi stormade in i hans verkstad” – och airbrushkonstnären Tomas Anderson, tillika Jonas svåger.

På övervåningen staplas möbler som ännu inte fått ett nytt liv i rummen som under vintern står ouppvärmda. Men i framtida renoveringsplaner ingår att göra mer av utrymmet en trappa upp.

– Där vill vi göra i ordning sovrum, badrum och walk-in-closet.

Hemma hos Jona och Netsman

Här är vi:
Ålder: Båda är 36 år.
Familj: Är makar, har två katter och stor släkt.
Gör: Designar för och driver företaget Design by Leftovers. Jona är trädgårdsdesigner och psykosyntesterapeut. Linda är sångerska och har varit fältartist för svenska FN-trupper i Liberia, Afghanistan, Bosnien och Kosovo. På somrarna driver hon och syskon Freluga trädgårdsscen med konserter i trädgården.
Aktuella: Ställer ut på möbelmässan i Älvsjö som är öppen för allmänheten lördagen den 12 februari.
Inredningstips: Köp saker med hjärtat, då kan man blanda hur som helst.
Vår stil: Våga blanda.
Viktigast i bostaden: Bra fåtöljer för mys och läsning och plats för många i köket.
Värsta formen: Nej, var sak har sin plats någonstans.
Framtidsdrömmar: Lansera Design by Leftovers utomlands.
Det visste ni inte: Linda gick i spinn över frökatalog vilket resulterade i tusentals plantor med digitalis i trädgården.
Här bor vi:
Var: Freluga by utanför Bollnäs och på Söder i Stockholm.
Bostaden: Huset på 250 kvadratmeter har tio rum och kök. Huset har fyra kakelugnar, en kamin, en vedspis, en öppen spis och en luftvärmepump. Tomten är 10 000 kvadrat och där står magasin, bagarstuga, vedbod, fyrsitsigt utedass och gammalt härbre som är musikscen. Köpt för 450 000 kronor.
www.designbyleftovers.se