Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Himmel, vilken säng!

Tunt tyg, ståltråd och några bambustavar. Vad blir det om inte en riktig prinsesshimmel som passar lika bra för stora som för små.

 Det här behövs:

• Bambustavar

• Såg

• Tumstock

• Sandpapper

• Borrmaskin

• Tunn ståltråd

• Kraftig ståltråd

• Avbitartång

• Upphängningsring

• Krokar som passar runt ­bambustavarna

• Band

• Tyg

Gör så här:

Räkna ut hur många bambustavar som går åt. Till vår 120 cm breda säng gick det åt 6 stavar av 2 meters längd. Himmelssängen bygger på två enkla ramsystem, ett större och ett litet mindre som binds ihop med sidostavar. Med band och ring hängs konstruktionen upp i taket på en krok.

Den större ramen. Börja med att såga till 2 stavar som är 125 cm långa. Sandpappra ändarna. Lägg ihop dem med 2 stavar av 2 meters längd till en ram på golvet. Lägg kortsidorna över långsidorna.

Lägg omlott en liten bit och borra med en borrdimension så att den tunna ståltråden kan träs igenom de båda stavarna. Lägg en träbit under så att du inte borrar i golvet. Trä ståltråden genom hålet. Spara en ände och sno runt tråden så att hörnet blir stadigt. Fäst ändarna med varandra och vik in den vassa änden. Gör likadant med de övriga hörnen. Nu är den större ramen färdig.

Den mindre ramen. Såga till 2 bitar på 130 cm och 2 bitar på 50 cm. Sandpappra ändarna och lägg ihop till en ram. Borra, trä och fäst ståltråden i hörnen. Klipp till 4 band, ca 120 cm långa och knyt i varje hörn på den mindre ramen. Se till att knutarna håller, för de ska bära upp hela konstruktionen. Dra upp alla band till mitten. Här kan det krävas ytterligare två händer som kan mäta att banden kommer exakt centrerat i mitten. Knyt ihop banden och knyt fast upphängningsringen.

Sidostavarna. Såga till 4 bambu­stavar på 60 cm. Sandpappra ändarna. Mät och knip av 4 bitar på 64 cm av den kraftiga ståltråden. Vik tråden dubbel och gör en krok i ena änden av varje ståltrådsbit.

Trä ståltråden genom bambustavarna. (Det kan vara mellanskikt i stavarna som gör att det tar emot lite grann). När tråden är igenom, gör en likadan krok även i den and­ra änden.

Bit av 8 tunna ståltrådsbitar på 10 cm och gör en ögla i varje hörn av de båda bamburamarna. Haka på de korta stavarna, först i den lilla ramens hörn och sedan i stora ramens hörn.

Häng upp stommen i taket. Låt den stora ramens kortsida vila mot väggen. När stommen hänger rakt, skruva fast två krokar i väggen och förankra kortsidan.

Himlen. Nåla upp tyget runt den lilla ramen. Gör en liten kappa som hänger ned över kanten.

Mät och klipp till. Markera med nålar var hörnen på den stora ramen hamnar. Ta ner tyget och sicksacka. Fålla alla sidor utom den som ska vara runt lilla ramen. Sy fast band där den stora ramens hörn hamnar. Nåla upp tyget runt om bambustavens lilla ram. Sy fast tyget för hand. Sträck tyget ner till hörnen på stora ramen och knyt fast runt bambustaven. Gör likadant med de andra sidorna.

Förhängena. Mät hur långa förhängena ska vara. Klipp till och sicksacka och fålla. Sy fast knytband upptill, så blir det enkelt att ta ner förhängena när de ska tvättas. Tröttnar du på himmelssängen kan förhängena förstås få ny funktion som skira gardiner.