Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Höghus i trä bra för miljön

Ett för Stockholmsområdet unikt hus växer nu upp vid Bällstavikens strand i Sundbyberg. De åtta våningarna byggs helt i trä, från stomme till inredningsdetaljer. Byggherren Folkhem ser många fördelar med att använda trä, inte minst för miljön.

Det första av fyra planerade hus vid Strandparken har börjat byggas och när det står färdigt till sommaren kommer det att synas att det är ett trähus.

– Det har byggts höga hus i trä i bland annat Växjö men där har man lagt puts på fasaden. Våra hus får en spånfasad av cederträ, säger Folkhems vd Arne Olsson. Det är ett material som är helt underhållsfritt och som kommer att åldras vackert och bli allt ljusare med tiden.

Folkhem har byggt många hus i trä men aldrig något så högt som ­åttavåningshusen.

– Vi använder trä främst av miljöskäl. Det går åt mycket mindre energi vid produktionen och leder därför också till lägre koldioxidutsläpp när man använder trä i byggandet. Om Sverige och Stockholm ska klara miljömålen måste vi börja bygga mycket mer i trä. Det är också ett förnybart material eftersom nya träd planteras och så småningom blir nytt byggmaterial.

Arne Olsson talar sig gärna varm för trähusens fördelar. De är lättare än betonghus och behöver inte lika mycket grundläggning. Träet är torrt från början och kräver ingen torktid som betong och det går därför fortare att bygga.

– Dessutom är trä arbetsmiljömässigt bra, lättare och tystare att arbeta med för våra hantverkare. Och inte minst blir det ett fantastiskt inomhusklimat.

Det enda Arne Olsson sätter på minuskontot är att det inte är billigare utan snarare dyrare att bygga i trä.

– Det blir allt vanligare att bygga hus i trä i Europa och med en större marknad kan priserna sjunka. På konferenser har man diskuterat att det borde vara möjligt att bygga hus i trä med upp till tjugo våningar.

En invändning mot trähus är brandrisken.

– För trähus gäller samma brandsäkerhetskrav som för betong. En massivträstomme är så kompakt att det är näst intill omöjligt att få den att börja brinna. Det är framför allt inredningen i bostäder som brinner och för att minska riskerna kommer alla lägenheter att få ett sprinklersystem.

Folkhem planerar fler flerfamiljshus i trä, bland annat på Södermalm när bussdepån nära Danvikstull försvinner.

Strandparken vid Bällstaviken

Byggnaderna: I de fyra husen blir det totalt 123 bostadsrättslägenheter. Snittpriset ligger på 49 000 kronor kvadratmetern. Dyrast är bostäderna högst upp, som är etagelägenheter. Husen får branta sadeltak och placeras med gaveln mot Bällstaån. De stora balkongerna finns på långsidorna och får utsikt mot vattnet. Mellan rum och balkong finns stora skjutbara fönsterpartier. Ask både på golv och i många inredningsdetaljer.

Byggherre: Folkhem, som 2008 fick Träpriset, som delas ut vart fjärde år av Svenskt Trä, en verksamhet inom Skogsindustrierna.

Arkitekter: Anna Höglund och Hanna Samuelsson på Wingårdhs arkitekter.

Området: Marken var tidigare avsedd för industri men har använts för parkering. Vid sidan av Folkhems fyra hus bygger Wåhlin fastigheter ett hyreshus och Borätt och Seniorgården var sitt hus.