Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Husritningen som svällde

När familjen blev större valde ­Ulrika och Johan Chris­tianson att bygga nytt hus i Nacka öster om Stockholm. De är mer än nöjda, trots att husfirman gick i konkurs strax efter inflyttningen.

Lägenheten som Ulrika och Johan Christianson bodde i, en modern bostad i Lux-området på Essingen, hade många fördelar. Men den gick inte att bygga om till fler rum och kajkanten kändes inte lämplig för barnlek. Så när familjen växte började jakten på något större, och i Kummelnäs i Nacka hittade det design­intresserade paret vad de sökte – en tomt för en nyckelfärdig, arkitektritad villa. Den husmodell som Ulrika och Johan fastnade för var ritad av Thomas Sandell för Arkitekthus.

Bygglovet skickades in under våren 2007 men blev inte godkänt av kommunen. Enligt kontraktet skulle Ulrika och Johan då ha kunnat hoppa av, men i stället valde de att tillsammans med Arkitekthus ta fram nya ritningar som i huvudsak innebar att huset breddades med en meter. Bland annat fick köket en köksö och en passage utmed fönsterpartiet.

– Huset vann på förändringen. Vi fick 15 kvadratmeter större hus med plats för arbets- och gästrum och ett bättre planerat kök för samma pris!

Bygglovet gick igenom och ändringarna var så bra att huset blev en ny typmodell i Arkitekthus katalog.

Eftersom det var första gången denna nya modell byggdes var alla inblandade parter måna om att det skulle bli bra. Byggfirman som uppförde huset arbetade effektivt och hårt och i slutkontrollen var besiktningsmannen imponerad; bygget var mycket väl genomfört.

Huset var klart 2008 och familjen kunde flytta in. Enligt kontraktet skulle tomten vara ”grovplanerad”, vilket visade sig vara en tomt full med stenkross. Ett år efter inflyttning engagerade de därför en trädgårdsdesigner som planerade planteringar och tillförde gräsytor.

Bara en kort tid efter att paret flyttade in gick Arkitekthus i konkurs. Det påverkade inte paret påtagligt. En konsekvens av konkursen var att vissa garantiarbeten som låg inom den så kallade tvåårsbesiktningen inte utfördes. Sättningssprickor fick de till exempel åtgärda själva.

Nu bor de i sitt hus och är mer än nöjda. Första julen utsattes huset för hård prövning och visade sig klara det. Många kunde övernatta och umgås på samma yta. Thomas Sandells devis med huset var ”No dead ends” – inga återvändsgränder. På undervåningen ligger ett innerförråd i mitten av huskroppen. Alla öppna ytor är placerade runt den delen och hålls på så sätt åtskilda men är ändå sammanhängande. Huset som fick byta planlösning blev en riktigt bra ny modell, helt enkelt.

Hemma hos: Familjen Christianson

Här är vi

Familjen: Ulrika Tael Christianson, 44, Johan Christianson, 44, samt barnen Hugo, 9, och Axel, 5 år.

Gör: Ulrika arbetar som projektledare för kliniska prövningar i Norden/Baltikum på ett franskt läkemedelsbolag. Johan är advokat med inriktning på medier och underhållningsjuridik.

Fritidsintressen: Resor, hälsa, mat, film, litteratur, friluftsliv/natur, trädgård.

Här bor vi

Bostaden: Nybyggd villa i Kummelnäs i Nacka öster om Stockholm, 199 kvm.

Arkitekt: Thomas Sandell för Arkitekthus.

Viktigaste erfarenheten: Att inte ta saker för givna och till exempel inse att en ”grovplanerad” tomt är obrukbar och kostar minst tio procent av huspriset att göra i ordning.

Drömbostad: Sekelskiftes­lägenhet på Söder någon gång när barnen blivit äldre med stor balkong och härlig innergård eller New York (Manhattan/Brooklyn)