Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

”I början kändes det konstigt att ha Hitler på väggen”

Petter Wallenberg hemma i soffan.
Petter Wallenberg hemma i soffan. Foto: Eva Tedesjö

I MIN SOFFA. Petter Wallenbergs inredning hemma i ettan på Söder kan te sig udda. Här berättar han om varför han har massmördare på väggen.

På fredag släpps House of Wallenbergs nya album ”My house is your house”. Ett passande tema när vi besöker Petter i hans lägenhet på Söder. Han beskriver sin inredningsstil som ”etnoeklektisk”.

– Jag inspireras väldigt mycket av folkkonst men också mycket av outsiderart, som skapas av ickekonstnärer. Jag tycker man ska våga ha en djärv stil, säger Petter Wallenberg.

Med sitt nya skivsläpp vill Petter slå ett slag för housemusiken och dess rötter i gospel och gaykulturen, som han uttrycker det.

– Jag vill slå ett slag för housemusikens själ, som gått förlorad i dag. Den här skivan är inte gjord för att hamna på listorna, säger Petter Wallenberg.

Den multikulturella könsorganet
En kompis gjorde den på fyllan som ett skämt på min födelsedag. Han trodde väl att jag skulle slänga den i någon låda men den har blivit ett konstobjekt här hemma som jag har på väggen. Den är kul för att den leker med begreppet om mångfald och multikultur i dess olika former. Det blir en form av sexualdemokratisk statement i form av en kuk. Men mest av allt är det en kul grej.

De gulliga huvudena
De är gjorda av en konstnär som heter Theodor Johansson. Han gör textilkonst och jobbar ganska mycket med störande motiv som han leker med. Man kan säga att han ”gullifierar” det. Jag gillar att det finns en paradox i det, att någonting är lite gulligt men att det samtidigt finns ett tuggmotstånd.

Tavla av Putin
Det är konstnären Isak Landabour och jag som har gjort tavlan i ett samarbete. Den bygger på mitt förra albumomslag där jag hade påmålade svarta tårar. Tavlan är en del av ett konstprojekt som utmanar Putins lagar kring gaypropaganda. Vi gjorde den inför OS i Ryssland. Tittar man på den som ett 3d-verk kan man se dolt gaysex här bakom. Vi hade väl hamnat i fängelse om vi var i Ryssland och Putin hade fått syn på den?

Vasen av Leila K
Hon var på väg att slänga ut den när hon var mitt i en flytt, då hon blev vräkt från sin lägenhet. Hon hade suttit och pysslat med de här spegelskärvorna när vi arbetade med vår skiva ihop. Jag blev rörd av hur fint det var och räddade den. Det enda som jag önskat var att få den signerad. Den är ett hantverk och jag är nog den enda person som äger något sådant av Leila K.

Avokadoplantan
Har med den här för att det ska se ut som att jag har lite gröna fingrar. Jag fick den av min kompis Jonas. Plantan kommer från en riktig avokado som jag åt härom året. Jag gillar när det känns lite ”organic”. Det är tur att man har kompisar med gröna fingrar som kan vara lite trädgårdsmästare åt en hemma. Jag är inte så bra med växter annars. De tenderar att dö så fort jag har hand om dem.

Pärlplattorna
Det är Saddam Hussein, Hitler och Usama bin Ladin som barn. Bildläraren Maria Ljung lät barn i åldrarna 8–10 år göra pärlplattor av kända brottslingar som barn. Projektet blev omdebatterat och det var lite läskigt när det var färdigt. ”Vill jag verkligen ha Hitler på väggen hemma?”. Men det skapade en intressant tanke: När föds ondska? I början var det lite jobbigt när Hitler tittade på en när man stod och stekte köttbullar. Men jag har vant mig.

Petter WallenbergÅlder: 38 år.Bor:

Petter Wallenberg

Ålder: 38 år.

Bor: Lägenhet på Söder.

Gör: Artist, musikproducent, chefredaktör för tidningen Mums.

Aktuell: Släpper houseskivan ”My house is your house” den 3 juni.