Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

I hjärtat av Rom

I ett stort hus i Rom bor svenska stjärnmodellen Malin Persson med italiensk man och tre små barn. För Malin och Damiano är det viktigt att skapa ett hem där både historien och samtiden talar – ett avspänt, generöst hem där ärvda föremål samsas med moderna möbler och gatukonst.

Bänkarna är gamla kyrk­bänkar, funna i Venedig. Fondtapeten är en fotoförstoring av romerska antika pelare och golvplattorna i sten är original.

Våning med trädgård. En del av fasaden till det gamla patricierhuset i Roms Trasteverekvarter. Här bor Malin och Damiano i en etagevåning tillsammans med sina tre barn.

Antikt och familjärt. Teservisen är antik, i silver, tillverkad på 1850-talet. Spegeln är ett loppmarknadsköp. På väggen hänger foton av barnen.

Gammalt och nytt. Den blå kistan stod i Damianos barndomshem. Trädgårdsurnan är köpt på Porta Portese. Tavlan på väggen är målad av den engelske konstnären Martin Bradley.

Tiagos antika leksaker. Gunghästen – med gasmask mot avgaserna i Rom? – är en present från mormor Gun och bilen en julklapp. Gatuartisten Ben Eine har gjort Warholporträttet.

Vilsamt uterum. Den romantiska Ikeasängen lät Malin stå ute i några år för att den skulle få den riktiga, ”rostiga” patinan. Fåtöljen är från en liten butik för korgmöbler utanför Rom.

Gatukonst i hemmiljö. En av Damianos passioner är street art, han organiserar ofta utställningar och vernissager på temat.

Farfar i spegeln. Handfatet i vit travertinmarmor är specialbeställt. I den antika spegeln syns motsatta väggen med ett porträtt av Damianos farfar, Bonaventura Mazzarella.

Nordiskt blont. Lamporna över bordet kommer från belgiska Flamant, stolar, Ikea. Under fönstret står en del krukor, en av dem är en del av en 2000 år gammal etruskisk vas. Den fann Damianos mamma en gång när hon var ute och fiskade!

Generöst vardagsrum. Sofforna i vardagsrummet är ett arv från Damianos mamma. Det magnifika bordet har Malin och Damiano ritat och låtit bygga i travertinmarmor och körsbärsträ med hjälp av ett stensliperi och en snickare. Skåpet gömmer elektronik, dvd:er och liknande. Stegen fann Malin i husets källare, på väg att slängas av de förra ägarna. I taket hänger en antik Muranolampa från cirka 1850, som Damiano bytte till sig mot en ring från hans förra antikaffär. De vita barnstolarna är doppresenter från Malins syster Linda.

Hemma hos ­Malin Persson

 

Här bor: Svenska Malin Persson, hennes italienske man Damiano Mazzarella och parets tre små barn.

Gör: Malin är berömd svensk fotomodell, under ett antal år Karl Lagerfelds favoritmodell och musa. Hon har också lett ”Top model Sverige” för TV3. Tillsammans driver Malin och Damiano innebaren Salotto 42 i Rom.

Bostad: Våning i två etage i hus från 1900 nära Roms Trasteverekvarter.

Bostadsyta: cirka 300 kvadratmeter. Våningen har många rum, en stor terrass liksom en unik, privat trädgård, täckt loggia med barbeque och liten pool för barnen. Våningen är ytrenoverad av Malin och Damiano men för övrigt nära nog originallik sedan ursprungstiden.

Inredningsfilosofi: För Malin liksom för Damiano är det viktigt att låta historia, patina och några stänk kuriosa tala sitt språk i blandningen med samtida möbler, afrikansk konst, och street art. Att kunna använda samma saker och ting länge har ett värde i sig; det som ligger i arvet av det gamla är roligt att få föra vidare.

Inredningstips: ”Söker du efter det ultimata och inte hittar det – försök göra det själv eller se om någon kan hjälpa till. Med lite fantasi kan billiga loppmarknadsfynd få nya, oanade användningsområden.”