Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 09:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/idyllen-som-ligger-nara-till-allt/

Bostad

Idyllen som ligger nära till allt

Bild 1 av 9 Källarmästarvillan ligger i kvarteret Guldet.
Bild 2 av 9 Källarmästarvillan, som den kallas, är byggd 1923 och uppkallad efter Sigtuna stadshotells forne källarmästare – en rund och mycket trevlig karl som bodde här och som de flesta äldre Sigtunabor känner till. ”Det allra bästa med att bo så här centralt är att det ofta kommer någon förbi och hälsar på”, säger Anna.
Bild 3 av 9 Anna själv har definitivt sinne för färg – här finns inte en vit vägg på undervåningen. Kanske ett bidrag från åren i England? Det är mycket tyg och gardiner, mattor och färg. Ljuvligt sköna soffor – mjuka, djupa med mycket stoppning och extra kuddar. Här samsas hela familjen när det är filmdags. Skåpet bakom soffan kommer från Herresta Lada, gardinerna från Karin Silfwerplatz.
Bild 4 av 9 Matsalen, den fina! Fast den används till vardags också, och gärna på sommaren då dörren står öppen till altanen bredvid. Bord från Sigtunas eget snickeri, Snurrins Möbelsnickeri, och stolar från Voice. Takkrona från en antikaffär i Uppsala.
Bild 5 av 9 ”I England bodde vi i hus som var minst hundra, ibland två hundra år gamla. Så när vi flyttade in hade vi verkligen känslan av att ’komma hem’ igen”. Huslyx, det är väl verkligen vad en serveringsgång är. Här finns plats för allt! Tallrikar, porslin, ljus och ljusstakar, glödlampor ...
Bild 6 av 9 Den ena av husets två altaner vetter mot Mälaren och hamnen. Spanska vattenhunden Morris vädrar – kanske grillat i kväll? Förr gick trädgården hela vägen ned mot sjön med en allé upp mot staden. I dag ligger husen närmare, grannarnas är byggt på 1980-talet. Mycket är förändrat, men kvar är det klassiska plankstaketet – så typiskt en svensk småstad. På bara trehundra meters avstånd ligger RC Chocolat, världsberömt i hela Sigtuna och längre bort för sin fantastiska choklad och sina croissanter.
Bild 7 av 9 Vardagsrummet var förr ett herrum. Här samlades männen efter middagen för en cigarr och en stänkare. Därför är kakelugnen här lite elegantare. Bredvid hänger en av flera tavlor signerad Päivi Lindén. Totalt finns fem kakelugnar. Alla på undervåningen används, både för värme och mys.
Bild 8 av 9 Barnen samlade till frukost i det nya köket, med vita möbler och grå väggar, där köksön också fungerar som arbetsplats. Köket är ritat av Sigtunaarkitekten Hans Suominen och byggt av snickare Gunnar Starfelt från Ystad. Här finns en öppen eldstad som värmer fint årets kalla månader.
Bild 9 av 9 Annas och Tonys sovrum med milda väggfärger och en säng för sköna drömmar. Från England kommer mycket ärvda saker, en del persiska, lite silver, oljemålningar. Fårskinn från Island, sängbord från Flamant, kuddar Lexington, filtar Himla.
Med ett läge mitt i stan, i ett äldre hus med separat trädgård och fin utsikt över Mälaren, bor Anna och Tony med sina tre barn. Huset ligger i Sigtuna och är ett riktigt Madickenhus. Här är gångavstånd till allt som är viktigt – kompisar, aktiviteter, fina affärer och ett gott bageri.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in