Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-03 05:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/inredning-ska-vara-luftigt-och-ha-kontraster/

EKONOMI

”Inredning ska vara luftigt och ha kontraster”

Bild 1 av 9 Från början ville Lehna och Mattias att det skulle vara renskalad funkis i husets anda, men det blev ”så himla omysigt” så Lehna fyllde på med färger, kuddar och plädar. Målningarna på väggen är hennes, det stora fotot är taget av Lennart Olsson 1958.
Bild 2 av 9 Barnens galleri i övre hallen. Både Alice, Bill och Ester har bidragit med målningar på väggen från när de var små.
Bild 3 av 9 Entrédörren är original från när funkishuset byggdes 1939. Det stora E:et har Lehna och Mattias fått från en vän.
Bild 4 av 9 Ester passade på att byta rum när storasyster Alice flyttade till Köpenhamn. Alices gamla rum har nämligen sovalkov.
Bild 5 av 9 ”Unitehope änglar” är skulpterade av Lehna och ingår i ett internationellt konst/fredsprojekt. Säljs på hemsidan unitehopeproject.com.
Bild 6 av 9 Lehnas målarateljé, som även används som matsal. Läderstolarna kommer från Jackssons, målningarna har Lehna gjort.
Bild 7 av 9 Sovrummet är fyllt av fotografier av bland andra Mattias. Gardinerna i Josef Franks tyg ”Hawaii”.
Bild 8 av 9 Esters gamla rum är nu gästrum/Alices rum. Gitarrerna är Esters, stolen har Mattias målat som liten.
Bild 9 av 9 I fotogalleriet upp till övervåningen syns familjen Edwall genom åren, barnen Alice, Bill och Ester, men även far- och morföräldrar. Texttavlan till vänster är gjord av Raine Navin och Gunilla Skyttla.

När Lehna Edwall och hennes familj flyttade in i funkis­villan utanför Stockholm inredde Lehna med färg för att få den strikta miljön mer trivsam. ”Men väggarna måste alltid vara vita”, fastslår scenografen som älskar att möblera om.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.