Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

”Jag vill slå ett slag för lättjan”

Foto: Erik Simander

Journalisten och författaren Rebecka Edgren Aldéns ­kalender är fullklottrad. Men får hon inte sitt långbad blir hon sur.

Hunden

”Egentligen är jag en crazy catlady – men med allergi. Både min man och jag är uppväxta med hund och hela familjen är förtjust i Charlie, vår jack russellvalp som nu är fyra och en halv månad. Att barnen skulle gå ut med henne var ett villkor när vi skaffade henne. Ja, det fungerar.”

Böckerna

”Jag prioriterar läsning och försöker läsa en bok i veckan. Den gula är Rebecca Solnits ’Män förklarar saker för mig’, den var så jäkla bra att jag bara var tvungen att ta med den. Jag har länge varit aktiv feminist, jag brinner för jämställdhet.

Den andra boken är Stephen Kings ’Att skriva’, en bibel för skrivande människor. Den återvänder jag ständigt till och jag lyssnar när han att säger att man måste läsa för att skriva.”

Nallarna

”En stor del av min fritid går åt till att vara tränare för två gymnastiklag och detta är våra maskotar, Lill-Mike och Lill-Una. Men de är också symboler på ett djupare plan och det är att vara föreningsaktiv, ett kall som minskar mycket. Men om det ska finnas ungdomsidrott så måste det finnas ideella krafter som ställer upp. Jag tränar mycket själv, och gjorde även som barn, och det vill jag ge vidare till mina och andras barn.”

Mumin­kopparna

”Jag är förtjust i Tove Jansson som författare och konstnär. Dessutom har vi lantställe på Nagu i Åbo skärgård och kopparna är också en symbol för det finländska havet och skärgården som betyder mycket för mig, jag längtar dit jämt. Där fick jag också lugnet och ron att skriva min bok. Dessutom dricker jag jättemycket kaffe. Jag dricker all sorts kaffe men löjligt nog föredrar jag snabbkaffe.”

Badsakerna

”Jag vill slå ett slag för lättjan. Eftersom jag försöker göra så mycket i mitt liv så behöver jag också mycket återhämtning. Jag ligger nog i badet två, tre timmar varje helg, och det är då jag läser medan jag fyller på nytt varmt vatten. Jag tror att jag kan jobba så intensivt för att jag har de här stunderna när jag är nästan orörlig, får jag inte det mår jag inte bra och blir på dåligt humör.”

Kuddarna

”Trots att jag har varit ganska radikal i mina åsikter bor det en liten borgerlig tant i mig. Alla kuddarna är sydda av mina två systrar, och just därför betyder de extra mycket för mig, och tyget är förstås Svenskt tenn. Jag önskar mig alltid nya kuddar av dem.”

Fakta.Rebecka Edgren Aldén

Ålder: 43 år.

Bor: Saltsjö-Boo.

Familj: Maken Björn, 42, barnen Morgan, 13, Eleonor, 12, och
­Simone, 8. Samt hunden Charlie.

Gör: Andreredaktör och ställföreträdande ansvarig utgivare för Damernas Värld och DV Mode.

Aktuell med: Spänningsthrillern ”Den åttonde dödssynden” (Norstedts).