Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Jakten på den perfekta foten

Granen står så grön och grann i farstun - men var är julgransfoten? I vissa fall går det fortare att köpa en ny än att fortsätta att leta.

En av fördelarna med plastgranen är att den plockas fram år efter år och förvaras tillsammans med sin fot som för det mesta ingick i köpet. Julgransfoten till den färska granen ska till skillnad från själva trädet helst hålla under många jular. Den ska passa till granar som kan skifta i storlek och utseende.

För att underlätta för julgransfotsspekulanter har DN Bostad provat sju olika modeller. Vi kan konstatera att vi ännu inte har hittat den perfekta julgransfoten.

Om man letat fram sin julgransfot bör man egentligen ta med sig den till julgransförsäljaren. Eller i alla fall mäta hur stor behållarens öppning är. Många av de julgransfötter som säljs har en ganska trång behållare som bara har plats för en ganska smal granstam. En större gran eller en gran av ädlare och dyrare sort brukar vara ganska tjock nertill. De flesta av oss vill slippa jobba med fogsvansen hemma på vardagsrumsgolvet. (Men den som sågar av stammen underlättar för trädet att suga upp vatten ...)

Har man däremot en mycket vid julgransfot och skaffar en liten mager gran så blir det genast svårare att få granen rak. En hel del skruvande krävs i allmänhet.

Att vara två när man ska sätta fast en julgran i en fot är ett måste. Den ene försöker hålla granen rak och får kåda och vassa barr i händerna, den andra kryper runt på golvet och skruvar under den barrande granen.

En av våra julgransfötter, "Allory", en plastfot i grönt och rött från Ikea, har inte mindre än fyra skruvar. Denna julgransfot känner vi också igen som JH -foten från Smålandsstenar, en klassiker i julgransfotssammanhang. Fyra illa gängade skruvar ska skruvas genom plasten. Skruvarna har små röda tublocksliknande hållare längst ut som lätt lossnar och rullar i väg. Men å andra sidan har den här modellen en praktisk bricka som samlar upp utspillt vatten. Trots att den är av plast så är den stadig tack var den stora brickan.

Stadig är också julgransfoten i järnsmide från Clas Ohlson. "Med aktuell antikfinish" skriver den tyska fabrikanten på förpackningen. Foten har tre skruvar med bra grepp. Men den är ganska trång och rymmer inte mycket vatten. Men vattenbehållaren är vid nertill och lätt att fylla på. Det är däremot inte den eleganta foten Katarina Royal Basic med träfötter och aluminiumbehållare från ett byggvaruhus i Kungens kurva. Katarina har inga andra förtjänster än sitt yttre. Trång, och svårvattnad, garanterat vattenspill. Svåra skruvar.

Om den målade gjutjärnsfoten från en järnaffär på Södermalm är vacker är förstås en smaksak. Själva föll vi direkt för den folkloristiskt vulgära designen. Vi ångrade oss lite när vi bar hem den. Tyngst av alla fötter. Men med plats för en stadig granfot och utrustad med tre rejäla skruvar.

Två av våra provade julgransfötter är justerbara i sidled. En hjälp när det visar sig vara omöjligt att få granen rak och gängorna i skruvhålen har gett upp.

Plåtfoten Julius från Mark Slöjd har en rymlig behållare som är fäst i en justerbar skruv nertill. Det göra att själva behållaren går att vicka i sidled om en sned gran ska se rak ut.

En ännu fiffigare konstruktion har julgransfoten "Elving" från Dalby Granar AB i Skåne. Det är den enda av våra julgransfötter som en person klarar av att montera på egen hand. Granen står i ett fäste som i sin tur placeras i en vippbar skål. Bara en enda skruv behöver dras åt. Skålen rymmer mycket vatten.

"Den optimala julgransfoten" heter det i reklambladet. Men så långt håller vi inte med. Dels är den dyr, dels kräver den täta grenar nedtill på granen som döljer den klumpiga skålen. "Elving" är tyvärr ganska ful.