Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Jimmys drömkök

I ett tillbyggt hus på landet söder om Stockholm fick inredaren Jimmy Schönning äntligen förverkliga sin dröm – ett stort öppet arbetskök där många tillsammans kan laga mat.

Se bildspelet ovan!

Bild 1. Funktionellt kök där många får plats
Jimmy Schönnings kök går i svart, vitt, metall och grönt. Köket har öppen planlösning mot vardagsrummet och ljusinsläpp från alla fyra håll, så den svarta mosaiken runt den fyra meter långa arbetsbänken gör inte köket mörkt. ”Jag ville ha ett industriellt välfungerande kök, mer som ett restaurangkök, med öppen förvaring under bänken. Det är ljuvligt att laga mat när alla skålar och hjälpmedel står öppet och lättillgängligt, lagar man mat tillsammans med vänner så ser de var allt står och behöver inte fråga.” Björkgrens­lampan, som ser ut att växa ned från taket, har en ljusslinga från Granit som ger mycket ljus men går att dimra. Runt bordet från Hay står svarta Pantonstolar och metallstolar från Tolix. Det gröna skåpet är tillverkat av en gammal fönsterlucka i originalfärg.

Bild 2. Öppen förvaring
”Jag har samlat olika metallkärl genom åren. Tidigare har jag dolt dem, men här får de synas. Besticken har jag i öppna plåtburkar, alla ser var de ska hitta allting och behöver inte leta. Här står de på en gigantisk restaurangskärbräda. Den är fin att lägga upp stora, hela bröd på till fest.”

Bild 3. Spännande kontraster
Till vänster om bänken syns porslinsskåp i metall med träknoppar från Muuto. På utsidan av skåpet har Jimmy Schönning monterat ett gammalt tak av korrugerad plåt, där orkidén är fastsatt med metalltråd runt en pinne, så att den kan dingla fritt med rötterna, precis som i vilt tillstånd.

Bild 4. Svart men inte för mycket
Jimmy Schönning har skapat ett sparsmakat storkök hemma, där många kan laga mat tillsammans. Hans egen favoritfärg är svart, något som också märks.

Ålder: 44 år. Gör: Inredare och

Ålder: 44 år.

Gör: Inredare och inspiratör, bland annat för ”Äntligen hemma”, Åhléns och LB-Hus.

Bor: Hus i Uttran söder om Stockholm.

Motto: ”Ett hem är något som lever och förändras, jag testar nya saker hela tiden, just nu sitter det svarta julkulor i björkgrens­lampan, till fest brukar jag ha blommor där.”

Kan inte leva utan: ”Dimrar till alla lampor. Och svart. Men det får inte ta över.”