Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Johan Jureskog: ”Inget smakar bättre än kött och vin”

Johan Jureskog hemma i soffan.
Johan Jureskog hemma i soffan. Foto: Fredrik Funck

Kock med många järn i elden. Johan Jureskog har korsat USA i jakt på världens bästa burgare.

Krögaren Johan Jureskog är en nitisk tävlingsmänniska, som har svårt att passa tider och har problem med auktoriteter.

– Jag avskyr när någon säger till mig vad jag måste göra, därför är jag chef. Men jag är världens snällaste chef.

Johan Jureskog driver två restauranger och är aktuell med tv-programmet ”Världens bästa burgare”, där han reser runt i USA på jakt efter den ultimata hamburgaren.

Clintan
Clint Eastwood har alltid varit min filmidol. Från ”Dirty Harry” fram till ”Million Dollar Baby”, jag älskar hans filmer, de får mig att koppla av. Han är så cool med sina cigarrer. Han har visat att genom att vara sig själv kan man hålla hur länge som helst, han har till och med varit borgmästare! När jag såg Annie Leibovitz foto på Clintan slog jag till!

Kniven
Innan jag startade restaurangen AG ringde jag Morakniv och undrade om de inte ville specialutveckla en kniv till min restaurang. De nappade inte. Men ett år senare, när restaurangen gick bra, ringde de upp mig och hade tänkt om. Att få vara med och lansera en kniv, med stark svensk prägel, anpassad efter mina önskemål är stort. Kniven är det redskap som speglar mig mest som kock.

Klocksamlingen
En snygg, designad klocka är riktigt manlig. Jag kommer från en knegarfamilj. Fina klockor var något jag aldrig hade råd med. När jag bodde i Paris gick jag förbi de flotta affärerna och fantiserade. Klockorna blev en symbol för framgång. Jag köpte första klockan med hårt sparade pengar när jag var 22 år. Nu har jag en klocksamling, men jag har fortfarande svårt att hålla tiden. En dålig vana från åren i Frankrike.

Golfklubborna
När man jobbar 24/7 så behöver man en aktivitet för att koppla av och kunna stänga av mobilen. Jag testade golf 2010 efter att det tog slut med en tjej och blev frälst. Jag spelar med min bror, som också är min bästa vän. Det fantastiska med golfen är gemenskapen. Jag älskar också att tävla och är en usel förlorare. Men jag är en ännu sämre vinnare, haha!

Köttet
Jag har alltid älskat kött och ju äldre jag blir, desto mer fanatisk blir jag. Alltid på lediga stunder har jag strosat runt och letat efter den mest spännande köttupplevelsen. Och nu vet jag att det finns inget som är godare än en köttbit och ett glas rödvin. Sen kan du köra grejer i rymdraket, tillaga mat i 28,7 grader eller tycka det är jättespännande att så fyra morötter – men inget är lika gott som kött!

Ringen
Jag bär alltid min farfars vigselring som halsband. Han var som min extrapappa och jag hälsade på honom och farmor i Sörmland varje sommar. Vi lärde varandra att fiska och åka skidor. Jag var ett ängsligt, nervöst och känslomässigt barn. Och den trygghet och kärlek jag fick av min farfar har präglat mig enormt mycket. Han sa alltid att det viktigaste är att vara ärlig och att vara snäll.

Fakta.Johan Jureskog

Ålder: 40 år.

Bor: Östermalm.

Familj: Fästmön Paulina Fällman, bröllop senare i höst.

Gör: Kock och ägare till restaurangerna AG och Rolfs kök, tillsammans med Klas Ljungkvist.

Aktuell: Tv-programmet ”Världens bästa burgare”, TV 3. Lanserar en premium burgare på McDonald’s.