Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Karin Björkegren Jones: ”Jag är som en tant med dramaten och pudel”

Yogaexperten Karin Björkegren Jones är aktuell med en ny bok. I sin soffa berättar hon om sina bästa må bra-saker.

För yogaläraren och författaren Karin Björkegren Jones står välbefinnandet alltid i främsta fokus. Framför allt sedan hon 2012 fick diagnosen inflammatorisk bröstcancer. En kamp hon vann, men som kom att förändra hela hennes liv. Mer än någonsin handlar det nu om att vara i nuet, att lyssna på sig själv och ha kul. Samt att yoga och dofta gott förstås.

1. Kallpressen
Det är min supergrej som jag inte klarar mig utan. Jag dricker minst en grön juice om dagen. Till skillnad från en råsaftscentrifug så maler den här ut gröna blad, vilket ger kroppen näring och man kickas i gång. Jag brukar ha selleri, spenat, romansallad, gurka, citron och ingefära i.

2. Dottern Mira
Hon betyder allt för mig. Att bli mamma är den största uppgiften och gåvan i livet. Men det är också den svåraste. Mira är 24 år och bor sedan flera år inte hemma längre. Jag bär alltid ett kort på henne med mig.  Då jag tror på kraften i feng shui så finns också ett foto på Mira i relation- och hälsohörnet i vårt sovrum.

3. Krämer, oljor och dofter
Jag har alltid varit extremt intresserad av krämer och oljor och det är en kärleksförklaring att ta hand om sin hud. Sen gör jag även mina egna parfymer varje gång jag är i Indien. Jag har en doft för varje tillfälle, då olika dofter sätter i gång olika saker i en. Jag borde nästan starta ett parfymhus.

4. Yogamattan
De senaste 16 åren har jag i stort sett yogat sex dagar i veckan. Först sa jag att det var min pensionsförsäkring, men efter att jag blev sjuk så är det min livförsäkring. Jag ser yogan som en partner, som finns med en både när livet går upp och ned. Att ha yogan när man är i kris ger ett skydd och tvingar en att gilla läget oavsett hur livet ser ut.

5. Hunden Pino
Pino är ett blocketfynd. Han har funnits med mig i nio år och är alltid med då han inte kan vara ensam. Det var gulligt när han var liten men jag lärde aldrig honom av med det. Han är med i yogastudion, sitter i dramaten och var otroligt gullig och bevakande när jag var sjuk. Han vaktar mig och sprider kärlek.

6. Dramaten
Jag har inget körkort och lever mitt liv dragandes med en massa saker till landet eller till jobbet. Jag får inte bära för mycket och då är det väldigt skönt att ha en sådan där. Men jag går ju runt på stan som en tant, med en dramaten och en pudel. Vad hände?

7. Mitt radband
Varje morgon så gör jag en Japa meditation där jag sjunger ett mantra. Man sjunger då igenom alla 108 pärlor och just nu sjunger jag ett mala som ska skydda mig. Sjunger man den tillräckligt många gånger så ger det skydd i 24 timmar.

Fakta. Karin Björkegren Jones

Ålder: 51 år.

Bor: Stockholm och Björkö.

Familj: Maken Ray Jones, dottern Mira, bonussonen Ray samt dvärgpudeln Pino.

Gör: Författare och yogalärare.

Aktuell: Med boken ”Yoga: fysisk och själslig detox”. Skriver även på en ny bok.

Visste du inte: Min pappa har översatt Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs böcker.

Favoritplats: Min lilla skrivarlya på Hornsgatspuckeln.

Motto: Att njuta av det lilla.