Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Karl Ljung: ”Champagne är världens godaste vin”

Karl Ljung hemma i soffan.
Karl Ljung hemma i soffan. Foto: Anette Nantell

Han gillar att njuta. Krögaren Karl Ljung från ”Kockarnas kamp” är förtjust i tryffel och bubbel.

Han står hellre i köket än sitter på kontoret. Men Karl Ljung har under sina tio år inom Stureplansgruppen varit med och tagit fram flera krogar. Den senaste, Hillenberg, driver han själv.

Karl Ljung blev årets kock 1999 när han jobbade på Trädgår’n i Göteborg. När han kom upp till Stockholm har han bland annat varit på Operakällaren och Café Opera.

Även hemma blir det Karl som lagar den mesta maten, men han blir ibland assisterad av sina två döttrar.

– Det får gärna ta efter mig, fast driva restaurang är en livsstil. Gör man det för att tjäna pengar eller hamna i tv så är det fel anledning.

Det här har Karl Ljung i soffan:

Pannorna
”Det finns tre skolor av stekpannor: Den ena har rostfritt stål på insidan, som den här, det finns gjutjärn och så finns det teflonbeläggning. De här blir aldrig dåliga och när man steker är de härligast. Fast det bästa är egentligen instekt gjutjärn, det funkar i princip som teflon. Men vi har inte så mycket gjutjärn hemma. Mina barn, som är 8 och 9 år, tycker om att laga mat och gjutjärnspannorna är för tunga för dem.”

Golfklubban
”Jag spelade mycket golf när jag var liten. Nu har jag tagit upp det igen. Mitt handicap ligger runt 9. Otroligt avkopplande. Antingen slår jag lite bollar på eftermiddagen på Årstafältet, eller så åker jag ut till Ullna redan klockan sju på morgonen. Ensam på en av Sveriges absolut bästa banor när solen går upp och det är lite dagg och dimma, det är fantastiskt. Och den stunden tänker man inte på något annat.”

Böckerna
”Min fru läste en sommarkurs på universitetet om Nobelpristagare samma år som Vargas Llosa fick det. Samtidigt ville jag att min fru skulle lära sig spela golf. På ett villkor, för varje timme jag läste Llosa lovade hon att träna golf. Jag läste väldigt mycket Llosa och hon har ännu inte tränat en timme golf. Men några av dem var jättebra, som ’Samtal i katedralen’ och ’Det gröna huset’. Framför allt läser vi mycket med våra barn.”

Champagne
”Världens godaste vin, och gärna till maten. Bra att veta är att champagne blir bättre av att ligga. Fransmännen har lyckats lura alla att det ska drickas direkt. Ett tips om man köper en standardchampagne från ett av de stora märkena – de står ofta för kvalitet – är att skriva vilket år den är köpt och ställa undan den, kanske i en garderob. Då mognar det fortare om än inte lika subtilt som i en vinkyl.”

Tryffeln
”Världens godaste svamp. Den här är från Frankrike och det är stor skillnad på tryffel från olika länder. Det finns en från Australien nu som anses vara en av de bästa. Den från Gotland är inte lika bra, men det är kul att vi har en svensk tryffel. Tryffelolja är en styggelse för det är ofta artificiella smaker. För mig är äggröra med tryffel på en fantastisk kombination. Och så champagne till det.”

Geväret
”Det här med jakt är något fantastiskt, och ganska nytt – jag har bara hållit på i fem sex år. Jag som har gjort ett ställningstagande att det är okej att servera kött vill att vi ska försöka ha så bra koll som möjligt på det vi serverar. Vi jagar i Uppsala och köper kött därifrån. Ja, jag har serverat kött som jag har skjutit själv. Men det ska gå genom veterinär. Bössan är lika gammal som jag, en Carl Gustav tillverkad i Husqvarna.”

Fakta. Karl LjungÅlder: 42 år.Bor:

Fakta. Karl Ljung

Ålder: 42 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Fru Sabina och två döttrar, Alva och Meja.

Gör: Krögare. Årets kock 1999. Har jobbat med Stureplansgruppen de senaste tio åren.

Aktuell: Öppnade restaurang Hillenberg i höstas.

Favoritkrog: Jag jobbar för mycket för att hinna gå på andra ställen men Råkultur är en favorit.