Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Lagboken öppnade dörren till ett spännande liv

Foto: Eva Tedesjö

Soffan

”Jag är inte särskilt intresserad av heminredning. Soffor tycker jag att man ska halvligga eller sitta i för att läsa eller lyssna till musik. Soffan kostade 10 000 kronor på Room för femton år sedan. Överdragen går att tvätta – helt nödvändigt i min familj. Barnbarnen hoppar i soffan och jag spiller ofta te i den. I takt med att möblerna går sönder, åker de ut.”

”Organ documents – Gotland”

”Vi har över 6.000 cd-plattor. Här en underbar dubbel-cd med musik spelad på nio olika gotländska orglar av fantastiska domkyrkoorganisten Claes Holmgren. Kyrkomusik är en kulturskatt som betyder mycket för mig.”

Lagboken

”För mig öppnade lagboken en dörr till ett mer spännande liv. Man läser inte 2.000 sidor från pärm till pärm som en del tror, man använder den som ett uppslagsverk. Vi har en föräldrabalk, men ingen barnbalk. Barn lyssnar vi inte på, och deras behov faller mellan stolarna. Hur ska vi ändra på det? Det är sådana frågor jag och mina utredare försöker hitta svar på.”

Böckerna

”Jag har mycket kunskap om våld och intresserar mig för hur vi förebygger det. Men det är viktigt att utöver fakta också läsa skönlitteratur för att utveckla empati och förståelse för andra människor.

Den danske poeten Yahya Hassan var 17 år när han skrev sitt självbetitlade debutverk. Boken är som en käftsmäll. Yahya är arg. Han beskriver sitt liv som flykting i Danmark. Pappan misshandlar kvinnor och barn. Yahya börjar begå brott, han hamnar i klammeri med rättvisan. Vi behöver prata mer om hur unga pojkar har det.

’Historien om Leila K’ av Petter Wallenberg. En intressant berättelse som innehåller intervjuer med Leila K. Hon upplever liknande kulturkrockar som Yahya. Så begåvad. Men med ett inre kaos. Vi måste se över gränserna, inte bara röra oss i våra egna stuprör.

’När det känns att det håller på ta slut’ är fruktansvärt bra. En självbiografisk bok, skriven av Stig Larsson, en av Sveriges främsta författare och dramatiker. Här berättar han på ett naket och självutlämnande sätt om sitt liv, och hur svårt det är att ta sig ur ett drogberoende.”

Muffin och Skorpan

”Marsvinen köpte jag och gav till barnbarnen, som älskar dem. Avsikten var att om jag köper två söta marsvin så kommer barnbarnen hit ännu oftare – och den strategin lyckades. Vi har väldigt roligt med marsvinen, bygger gångar och borstar och kelar med dem. Barnen lär sig omtanke och hänsyn genom att ta hand om djuren. Men en vuxen måste givetvis ha huvudansvaret.”

Carin Götblad

Bor: I Stockholm och Visby.

Är: Nationell samordnare mot våld i nära relationer.

Familj: Sambo, barn, barnbarn och marsvin.

Aktuell: Tillträdande regionpolischef för Uppsala, Gävleborg och Västmanland 2015. Var tidigare länspolismästare i Stockholms län.

Hemsida: relationsvald.se.