Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Lena Willemark: ”Allt är musik, längtan och människor”

Lena Willemark hemma i soffan.
Lena Willemark hemma i soffan. Foto: Hilda Arneback

Skivrelease i dag. Artisten Lena Willemark är aktuell med ett nytt album, ”Blåferdi”.

– Jag är kanske gammaldags men jag tycker det känns högtidligt att ge ut en ny skiva, säger riksspelmannen Lena Willemark om ”Blåferdi” som betyder ”Den blå färden”. Inspirationen är från Siri Hustvedts bok ”Den skakande kvinnan”. All sång är på älvdalsmål och Willemark musicerar med en stråkkvartett av folkmusiker och en slagverkare.

– Det var från början ett beställningsverk från Sveriges Radio till en EBU-festival som direktsändes för två år sedan. Jag känner mig så glad! Det var ett litet nytt steg att skriva en längre svit. Musiken är genomkomponerad men det finns improviserade partier också.

Stenarna
 ”De är från Älvdalen där jag växte upp. När jag var fyllde 30 år längtade jag hem väldigt mycket – det gör jag från och till hela tiden, det blir en påfyllnad av fördjupning där – och när mina föräldrar frågade vad jag önskade mig så sa jag att jag ville ha stenar från markerna där uppe. Tänk vilket projekt, de kom nerkörande med ett släp efter bilen med stenar på. Fast vi har flyttat runt så har jag släpat med dem.”

Kortet
”Min dotter Eira har varit med om att jag har turnerat ända sedan hon var pytteliten. Ibland har hon varit hemma med pappa och ibland har hon varit med. Då har vi haft vissa turnéspecialare, bland annat en sång jag sjöng i telefonen för henne. På kortet har hon skrivit noter till telefonsången och ’Min älskade jag bär dig i mitt hjärta’. Hon var kanske fem när hon skrev det.”

Brudklänningen
”Den är min mammas bröllopsklänning. Nej, jag har inte använt den själv men den väcker fina minnen. Mina föräldrar lever inte längre men min syster och jag växte upp i ett kärleksfullt hem. De var väldigt olika, pappa var överlevaren och skogsmänniskan som visste var allt växte medan mamma var flummigare och känsligare, och det har präglat mig och min syster.”

Fiolen
”Den köpte jag av en spelman när jag var 16 år. Pengarna hade jag tjänat ihop genom att vara ute och spela. Den är kanske inte världens bästa fiol men den har ett sound som går som hand i handske med mitt tonspråk, så det är väldigt svårt att byta ut den. Den blev stulen en gång när jag bodde på Karlbergsvägen. Jag fick en ingivelse att den fanns på ett särskilt ställe och så var det.”

Bältet
”Det är av silver och jag har fått det av min familj. Det är gjort av Kirsten Bråten Berg, en silversmed från Setesdal i Norge. Hon är en väldigt god vän och fantastisk sångerska. Hon gjorde bältet till mig efter mina önskemål. Jag tror det är det enda som finns för man kan egentligen inte göra hur som helst med dräktsmycken i Norge.”

Statyetten
”’Hästen som sjunger för månen’, heter den. Gjord av konstnärinnan Ulla Lööf, gift med basisten Palle Danielsson (som Willemark spelat med live och på skiva; reds anm). Jag fick den tidigt i vår vänskap för den var som min musik. Den har följt med mig på inspelningar. Alla de här sakerna som betyder mycket för mig är relaterade till musik, längtan och människor.”

Fakta.Lena Willemark

Ålder: 55 år.

Bor: Värmdö.

Familj: Maken Olle och dottern Eira.

Gör: Sångerska, spelman och kompositör.

Aktuell: Skivan ”Blåferdi” som släpps i dag, fredag. Releasekonsert på Scalateatern den 15 mars.