Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Ljus och luft styrde renoveringen

Under ombyggnaden bodde designparet Kicki Edgren Nyborg och Peter Nyborg mörkt och instängt – med två kök. Nu flödar ljuset från två håll och målet närmar sig.

Det har varit en tuff resa för Kicki Edgren Nyborg och Peter Nyborg att förvandla lägenheten med opraktisk rumsindelning och många dörrar till en ljus och öppen bostad. När de flyttade in till centrala Göteborg var det till en hyreslägenhet där värden förbjöd dem att måla över allt brunt som var inredningens dominerande färg. Men de såg en potential och när de efter åtta år fick köpa lägenheten satte de i januari 2009 i gång att förverkliga drömmen.

– Först var det mycket pyssel att göra ritningar och tredimensionella skisser över lägenheten, berättar Peter.

Sedan började arbetet med att riva en vägg och flytta köket.

– En period hade vi två kök men bodde i sovrummet med alla saker som vi fick kliva över, säger Kicki, som när byggdammet låg som tätast behöll visionen om ett stort, funktionellt kök och att barnen skulle få var sitt rum.

Men när arbetet drog ut på tiden och Peter ihärdigt fräste in alla elledningar i väggarna och byggde ny tidstypisk stuckatur i taken med 31 inbyggda, fjärrkontrollstyrda spotlighter började hon svikta.

– Det är tur att det inte var jag som bestämde och skyndade på. Peter är pedant och har gjort ett jättebra arbete. Men jag är glad över att vi tog in proffs som fick bredspackla tak och väggar.

Nu har de fått ett stort, öppet rum med vitbetsat golv och där köket och vardagsrum åtskils av en halvhög bardisk. Åt ena hållet har de den lugna Carl Grimbergsgatan och åt den andra en liten trädgård. Bakom det vita Puustelliköket gömmer sig en dörr och grannens avloppsledning. På köksväggen flyger små änglar på Kickis egendesignade tapet. Hos Mr Perswall finns en variant av tapeten som heter Parrot med papegojor. Den gröna grundfärgen tas upp i gardinerna.

Vardagsrummets accentfärg är rött. Men över en vägg rinner den grårandiga och tredimensionella tapeten ”Off the wall” med inbyggda hyllor från Kickis och Peters företag Kredema Design.

I äldste sonen Isacs rum har Peter byggt en borg och Kicki målat sagolandskap i Astrid Lindgren-anda på väggarna. Lillebror Julius har fått ett eget rum innanför arbetsrummet. Eftersom arbetsrummet är genomgångsrum fick det ljusinsläpp med fönster mot taket. Både arbetsrum och nya barnrummet har färgstarka tapeter men inte i Kickis design.

– Peter tyckte att det blev för egotrippat med mina tapeter där också, säger Kicki.

Nu återstår för dem att hitta ny energi för att fräscha upp sovrummet och så småningom göra en drastisk ombyggnad av badrummet.

– Men just nu vill vi bara bo och njuta.

För Peter finns ännu ett projekt:

– En balkong mot gården längs med hela vardagsrummet. Då blir lägenheten komplett.

hemma hos Kicki Edgren Nyborg och Peter Nyborg

Här är vi: Kicki Edgren Nyborg, 38, Peter Nyborg, 42, Isac, 5, och Julius, snart 4.

Gör: Båda är designer och grafiska formgivare. Kicki är även illustratör. De har företaget Kredema Design.

Aktuella med: Tapethyllan “Off the wall” är nominerad till designtävlingen Formex formidable och ställs ut på museum i Barcelona. Kicki gav i våras ut boken ”Satungsverserna. Den ocensurerade historien om ett nyblivet föräldrapars nedstigning i småbarnshelvetet”.

Bakgrund: De träffades i Göteborg men båda är från Trollhättan. De har skrivit låtar ihop och spelat i samma band.

Det visste ni inte: Peter har varit breakdansare. De bråkar alltid om städning. ”Jag har tre slarvpellar att hålla reda på”, säger Peter.

Bor: Bostadsrätt med fem rum, 97 kvadratmeter, där arbetsrummet är genomgångsrum, på Carl Grimbergsgatan i Göteborg. Lägenheten var ­ursprungligen fyra bostäder byggda för arbetare. Det gamla köket låg där det i dag är arbetsrum och barnrum.

Arkitekt:  var Bror Viktor Adler, huset byggdes 1883 och är ett av de så ­kal­lade Sparbankshusen.

Tips: Tänk kompakt för hall och kontor för att få öppna ytor på andra ställen. Försök inse hur lång tid renoveringen tar. Peter vet inte hur många gånger han åkt till byggmarknader. Gör färdigt en sak i taget.