Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Ljuset en del av inredningen

Anna Toresdotter och Göran Bergling förverkligade sin dröm och byggde ett helt och hållet miljövänligt hus – dessutom med en strålande utsikt.

På en bergknalle någonstans i Roslagen står ett egensinnigt trähus och sträcker sig mot himlen. Terrängen är norrländskt karg. Barrskogsvegetationen tät. Husets form följer bergets form. Saxarfjärden glittrar nedanför de stora, välvda fönstren. Utsikten är makalös. Sommaren har just anlänt. Trakten ligger inte längre i dvala.

– Tystnad är en lyxvara, den upplever vi här året runt, säger Anna Toresdotter.

Anna Toresdotter och Göran Bergling har förverkligat sin dröm, att bygga ett hus i miljövänliga material: massivt trä, väggskivor utan kemikalier, returpapper i väggar utan plast, drevat med cellulosafiber. Ett ekohus som värms med ved och sol.

– För att genomföra ett sådant projekt fanns då, i början av 1990-talet, inte direkt någon uppsjö av tillgänglig information, säger Anna Toresdotter.

Det handlar om att våga förverkliga sina visioner, att inte bara ta för givet att ett typhus blir billigare än ett platsbyggt hus. Vanligast är att man spränger och anpassar tomten till huset, Anna och Göran har anpassat huset efter omgivningen.

Tomten köpte Anna och Göran år 1990. Tre år senare, 1993, stod huset med 184 kvadratmeter boyta färdigt. Anna föredrog redan då ljusa golv: massiv furu som lutats med vitpigmenterad olja. Bräderna ger rummen ytterligare rymd. Även takhöjden, som mest 4.30 meter, påverkar boytan.

– Ljuset är lika viktigt i huset som i min konst, som i människans välbefinnande.

I nedre plan ligger vardagsrum och kök med öppen planlösning. Här är det mesta målat med miljö­vänlig äggoljetempera. Så även husets fasad. Temperan är lättstruken och tålig. Den har en fantastisk lyskraft i kulören. Treglasfönstren med energiglasrutor och gas har linoljade foder. Stilen beskriver Anna som "ganska nordisk, allmoge­inspirerad efter eget huvud".

– Vi försöker ständigt att använda vår uppfinningsrikedom för att skapa inredning för våra skiftande behov. Många möbler är därför hemsnickrade efter egen design. Ofta av återanvänt material eller spillvirke, gärna plussat med en historia från uppväxten i Norrbotten.

– Det är alltid lika roligt att hitta lösningar till mindre ytor.

Annas ateljé valde de att lägga fritt för sig själv på andra våningen. Den fyrtio kvadratmeter stora ytan vetter mot söder. För ljusets skull.

Olika träslag, liksom de stora, välvda fönstren, ger husets interiör en mjuk och vänlig känsla. I ateljén har Anna ljus från fem olika håll, det är både lyxigt och genomtänkt.

Staffliet på hjul är så pass stadigt att hon kan dra det med sig i rummet.

– Vi tänker ut hur och vad vi behöver och skapar det, säger Anna Toresdotter.

Anna Toresdotter

Ålder: 55 år.
Familj: Maken Göran Bergling, dottern Linnéa, sonen David.
Gör: Yrkeskonstnär.
Aktuell med: Separatutställning på Edsviks konsthall nästa år.
Bästa inredningstips: Måla en matta under köksbordet så har du aldrig problem med krånglig mattvätt. Mattan går inte att använda, men att skura!
Om arkitektur: Återvinningsbara, miljövänliga material, sköna att leva med, bra för både människa och miljö.
Bästa fyndet: Mitt målarskåp i snidat trä från gamla apoteket Lejonet i Luleå där jag är uppväxt.
Kommer aldrig innanför tröskeln: Formskum eller plastfärg, vare sig på fasad eller i inredning.
Trivs med: Att ha Roslagens natur och skärgård i vardagsrummet.
På önskelistan: Ännu mer sol och vindkraft.