Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

London kan få världens högsta trähus

Det tänkta trätornet placerat i Londons befintliga stadsbild.
Det tänkta trätornet placerat i Londons befintliga stadsbild. Foto: University of Cambridge

Världens högsta trähus kan komma att byggas i London. Om planen blir verklighet kommer det 300 meter höga huset att slå dagens norska rekord.

Det är forskare vid Cambridge University i England som tillsammans med arkitekter och ingenjörer har föreslagit världens högsta trähus för Londons borgmästare Boris Johnson.

Förslaget på en 300 meter hög skyskrapa med totalt 80 våningar och flera sidobyggnader kan få över 1.000 bostäder vilket i dag är en bristvara i den brittiska mångmiljonstaden.

Om planerna blir verklighet kommer trähuset att bli världens högsta och därmed sex gånger högre än dagens rekordhållare ”Treet”, som ligger i den norska staden Bergen och har totalt 14 våningar och är 50 meter högt .

Forskarna har tillsammans med arkitekter och byggnadstekniker genomfört en konceptstudie som konstaterar att det höga trähuset är helt möjligt att bygga.

– Vi har utformat arkitektur och ingenjörskonst som visar att det kommer att fungera. Dock är detta på en skala som ingen tidigare har försökt att bygga på och vi håller därför på att se över de primära utmaningarna i struktur och konstruktion och har en hel del arbete framför oss. Men vi är övertygade om att vi kommer klara de utmaningar som uppstår, säger Michael Ramage, chef för Cambridge Centre for Natural Material Innovation.

Ramage menar samtidigt att byggandet av trähus på den här nivån ger helt nya möjligheter att skapa ny design än de konventionella höghusen av stål och betong.

– Om London ska överleva så behöver staden förtätas alltmer. Ett sätt är att bygga högre byggnader. Vi tror att människor känner en större samhörighet med högre byggnader i naturmaterial snarare än med stål och betongtorn.

Studien lyfter även fram den positiva inverkan på stadsmiljöer som en övergång till träbyggande kan ha då man menar att det både omprövar byggnadsestetiken samt strukturella byggmetoder. Trähus möjliggör även för en arkitektur som ger både en vackrare, avslappnad och sällskaplig stadsupplevelse enligt forskarna.

– Vi lever i dag främst i storstäder så förslagen har utformats för att förbättra vårt välbefinnande i en stadsmiljö. Trähus har en arkitektonisk potential att skapa en mer tilltalande, avslappnad, sällskaplig och kreativ urban upplevelse. Användningen av trä som byggnadsmaterial kan samtidigt förändra hur vi i framtiden bygger i denna stad, säger arkitekten Kevin Flanaga.

Enligt universitetet har forskning även visat på att trähus kan ha positiva effekter på användarnas hälsa och att barn som undervisas i skolor med träkonstruktioner kan prestera bättre än barn som går i skolor gjorda av betong.

Att trä som konstruktionsmaterial, till skillnad från betong och stål, är ett miljövänligare och förnybar resurs är ytterligare positiva aspekter som lyfts fram.

– Trä och andra naturmaterial är vida underutnyttjade och vi ger dem väldigt sällan den ära som de förtjänar. Nästan varje historisk byggnad, från Kings College Chapel till Westminster Hall, har haft omfattande användning av trä när de byggdes, säger Michael Ramage.

Som svar på den vanliga uppfattningen om att brandrisken är större i ett trähus menar Cambridge University att träbyggnadens brandsäkerhet till och med kan vara större än den i hus byggda av stål och betong.

Om planerna blir verklighet kommer trähuset att bli Londons näst högsta byggnad efter skyskrapan ”The Shard”.