Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Lönsamt klaga på ockerhyra

Fick rätt. Jessica Mann och Anders Lönnberg betalade 9 000 kronor i månaden för en tvåa på Södermalm i Stockholm. Efter beslut i hyresnämnden fick de tillbaka 12 000 kronor för fyra månaders överhyra.
Fick rätt. Jessica Mann och Anders Lönnberg betalade 9 000 kronor i månaden för en tvåa på Södermalm i Stockholm. Efter beslut i hyresnämnden fick de tillbaka 12 000 kronor för fyra månaders överhyra. Other: Sam Stadener
Anders Lönnberg och Jessica Mann hyrde en lägenhet i andra hand för dubbla månadshyran. Efter hyrestidens slut gick de till hyresnämnden för att få sin sak prövad. Antalet fall av ockerhyra i hyresnämnden ökar och nästan alla får sina pengar tillbaka.

- Det handlade egentligen inte om pengarna utan det var en protest mot hur bostadsmarknaden i Stockholm fungerar, säger Anders Lönnberg.

Han och flickvännen (numera hustrun) Jessica kom till Stockholm från Luleå för snart två år sedan. Anders fick ett jobb på ett IT-företag och paret hade en månad på sig att skaffa bostad.

På uthyrningsförmedlingen Bostad Direkts sajt på nätet hittade de en tvåa på Södermalm för 9 000 kronor i månaden.

- Vi visste att bostadspriserna i Stockholm var helt galna och eftersom alla lägenheter hos Bostad Direkt hade så hög hyra, trodde vi att det var normalt, säger Jessica.

Men efter hand började situationen kännas obehaglig. De fick varken ha sitt namn på dörren eller mantalsskriva sig på adressen. När de skulle skaffa telefonabonnemang fick de reda på att hyresvärdinnan inte bott i sin lägenhet på flera år och det kom post till många olika personer som hyrt lägenheten tidigare. En dag dök en hyresavi upp i postlådan och det visade sig att hyran för lägenheten egentligen var 4 854 kronor i månaden. Anders minns den exakta summan.

- Då kändes det verkligen som om hon bara ville tjäna pengar på oss, säger Jessica.

De bestämde sig för att flytta och efteråt vände de sig till hyresnämnden för att få hjälp. Allt som allt krävde de 12 000 kronor tillbaka för fyra månaders överhyra, trots att de egentligen betalat omkring 16 000 kronor för mycket. Nämnden försökte få till en förlikning, men det gick inte hyresvärdinnan med på. Efter förhandlingar beslutades att de skulle få tillbaka de 12 000 kronor de begärt.

Anders och Jessica är bara ett av omkring 300 fall som kom in till hyresnämnden i Stockholm under förra året. I så gott som alla fall fick hyresgästerna pengarna tillbaka. Oftast handlar det om 10 000-40 000 kronor, i extremfall 70 000-80 000.

- Problemet är att många företag som förmedlar andrahandslägenheter uppmanar sina uthyrare att ta ut överhyror. Ofta upplyser de inte om att man kan bli återbetalningsskyldig, säger Håkan Julius, chef för hyresnämnden i Stockholm.

Under nämndens förhandlingar säger Anders och Jessicas hyresvärdinna att hon blivit uppmanad av Bostad Direkt att ta ut 9 000 kronor i månaden. Trots att den verkliga hyran var mycket lägre.

- Vi uppmanar aldrig någon att ta ut överhyra och är väldigt noga med att informera alla som ringer om vad som gäller, säger Carina Ljungstedt på Bostad Direkt.

Hon poängterar att det i första hand är hyresvärdens eget ansvar att följa reglerna.
När DN Bostad ringer upp Bostad Direkt för ett test upplyser man om att det är olagligt att ta ut mer än bruksvärdet, men säger samtidigt att "Om du har is i magen kan du ta ut mer. Det värsta som kan hända är att du blir återbetalningsskyldig, men det händer inte så ofta när man hyr ut till företag."

Men många av de lägenheter som förmedlas via företag hyrs i slutändan av privatpersoner och de senaste åren har fallen där hyresgäster kräver att få tillbaka för höga hyror ökat med en tredjedel i både Göteborg och Stockholm.

- Fler och fler har insett att man inte behöver betala överhyra för en lägenhet även om man har kommit överens om det, säger Anita Bölin på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Hon är jurist och hjälper många hyresgäster att driva sina fall i hyresnämnden. Det viktigaste är att ta reda på vad som egentligen är en rimlig hyra för lägenheten. Om det är en hyresrätt är det bara att jämföra med den verkliga månadshyran.

För en bostadsrätt görs en jämförelse med vad en lägenhet hos allmännyttan kostar i samma område. Det är inte tillåtet att ta ut extra hyra för amorteringar och räntor på egna lån. Den delen räknas som en investering och ska inte betalas av en hyresgäst. Däremot får man som uthyrare ta ut mellan fem och tio procent av hyran för slitage på möbler om de lämnas kvar.
Många uthyrare känner sig lurade i efterhand när hyresgästen vill ha pengar tillbaka eftersom de anser att man kommit överens om den höga hyran. Men även om man som hyresgäst accepterat en hyra från början, har man rätt att få pengarna tillbaka.

- Syftet med uthyrning i andra hand är inte att någon ska tjäna pengar utan att fler ska få någonstans att bo, säger Anita Bölin.

I efterhand är Anders och Jessica nöjda med att de gick till hyresnämnden med sitt fall. De flesta reaktionerna från omgivningen har varit positiva. Många kommer och frågar om vad som gäller för att själva kunna pröva sina fall i nämnden. Och för Anders och Jessicas del har det varit ett viktigt inlägg i bostadsdebatten.

- Hela systemet är fel. Hon tjänade en ordentlig hacka på oss och vi som kom utifrån hade ingen annan utväg än att hyra lägenheten, säger Jessica.

Tips/kräva tillbaka hyra

Du har tre månader på dig att lämna in en ansökan efter att hyrestiden gått ut och kan kräva tillbaka max två års överhyra.

Spara alla kvitton under hyrestiden så att du kan bevisa vilken hyra du betalat och under hur lång tid (om du inte gjort det går det bra med t ex bankutdrag och muntliga vittnen).

Gör en bindande avbetalningsplan redan i hyresnämnden så att du verkligen får dina pengar (ta med kontonummer så slipper du kontakt med hyresvärden efteråt).

Om du inte vill sköta ärendet själv hjälper Hyresgästföreningen till med ansökan och ombud i förhandlingen.

Förhandlingar i hyresnämnden är helt gratis.