Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Många vill hyra ut sin bostad – få gör det

Många säger sig vilja – men få gör det: hyr ut sin bostad i andrahand. För trots att det blivit enklare att tjäna pengar på sitt boende är det bara 3 procent av stockholmarna som gör det.

Men allt fler kommer att vilja göra det – för att finansiera sitt eget boende.

– Det har skett ett trendbrott. Svenskar har alltid köpt bostad för att bo. Nu ser vi att allt fler kan tänka sig att köpa ett boende som de också kan tjäna pengar på, säger Pontus Kopparberg, vd på mäklarfirman Bjurfors.

Enligt en bostadsbarometer som företaget nyligen genomförde, och som 1 278 stockholmare svarade på, kan 45 procent tänka sig att hyra ut hela eller delar av sitt boende.

Bostadsköpare efterfrågar också allt oftare lägenheter eller hus med uthyrningsdel eller möjligheter att enkelt dela av en lägenhet.

– Vi tror att det handlar om att man vill delfinansiera sitt eget boende. För den som har höga bolån handlar det också om chansen att få en extrainkomst om boendekostnaderna plötsligt skulle öka, fortsätter Pontus Kopparberg.

Han tror att svenskens syn på sitt boende som enbart ett ”hem” är på väg att luckras upp. Boendet blir mer och mer av en ren ”investering”, eller en ”kapitalplacering”. Kunder som köper bostäder för att hyra ut blir vanligare, liksom kunder som investerar i nyproduktion, men inte för att själva bo där, utan för att sälja vidare inom en ganska kort tidshorisont.

Och faktum är att det aldrig varit så enkelt som i dag:

För husägaren och bostadsrättsinnehavaren har regelverket förenklats och en avdragsrätt på upp till 40 000 kronor införts för andrahandsuthyrning. För villaägarna har dessutom nya så kallade ”Attefallhusen”, som infördes i år, gjort det möjligt att uppföra ett mindre hus på sin tomt – ett hus för uthyrning. För den som bor i hyresrätt är det fortfarande samma regler som gäller som tidigare.

Att trycket är stort råder det inga tvivel om. I Stockholms län är det som högst i Stockholms stad.

I dag kostar det i genomsnitt 6 900 kronor att hyra en 1:a i andra hand i Stockholm – en ökning med 11 procent jämfört med förra året. Allra dyrast är det på Kungsholmen där en andrahandsetta kostar nästan 9 000 kronor i månaden. Vasastan och Östermalm ligger på andra och tredjeplats i kostnadsligan.

Samtidigt visar statistik från Blocket att antalet annonser med rubriken ”Uthyres – i andra hand” ökat för andra året i rad. I dag ligger det 12 200 objekt ute, vilket är en ökning med 8 procent jämfört med förra året. Det är dock en mindre ökning än tidigare, mellan 2012 och 2013 ökade det med 26 procent.

Fakta. Bostadsrätt

Från och med den 1 juli i år krävs det bara ”skäl” för att en bostadsrättsförening styrelse ska godkänna en andrahanduthyrning av en bostadsrätt. Tidigare krävdes det ”beaktansvärda skäl”. Inkomsten beskattas bara på belopp över summan av avgiften till förningen och man får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor.

Fakta. Så hyr du ut

Sök tillstånd hos hyresvärd eller förening och begär att få tillståndet skriftligt.

Be om en förteckning med hyresgästens personuppgifter, inkomst och referenser.

Gör en kreditupplysning på hyresgästen.

Bestäm hyran och upprätta ett skriftligt hyresavtal i två lika­lydande exemplar.

Begär borgen eller deposition för eventuell skada på inventarier eller obetald hyra.

Hyrs bostaden ut möblerad bör en inventarielista upprättas över de inventarier som finns i bostaden.

Om du ska hyra ut din hyresrättslägenhet längre än två år till en och samma hyresgäst rekommenderas att du fyller i blanketten ”Överenskommelse om avstående från besittningsskydd”.

Ska du vistas utomlands under tiden som andrahandsupplåtelsen pågår är det viktigt att du ger fullmakt åt en i Sverige boende person att företräda dig och ta emot uppsägning.

Begär inte deposition eller förskottshyra innan bostaden är visad och kontrakt är skrivet. Detta för att även hyresgästen ska känna sig trygg.

Källa: Bjurfors

Fakta. Bostadsbarometer
Kan du tänka dig att hyra ut din bostad?

55 procent svarade nej.

22 procent svarade ja, jag kan tänka mig att göra det under en period.

11 procent svarade ja, jag kan tänka mig att hyra ut en del av bostaden till en inneboende.

10 procent svarade ja, jag kan tänka mig att hyra ut bostaden när jag inte behöver den, till exempel över helger och semestrar

2 procent svarade ja, med andra argument.

Källa: Bjurfors