Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Matnyttigt för balkongen

Man behöver inte ha trädgård för att äta egenodlat grönt. Köksträdgården har blivit chic och flyttat in till stan.

Tänk att kunna gå ut på sin balkong och plocka en näve smultron, rucola, en squash eller solmogen aprikos. Det mesta går faktiskt att odla på balkongen, som potatis, morötter, rabarber och till och med äppelträd.

De senaste åren har intresset för medelhavsväxter ökat starkt i Sverige. Vi drömmer om att få plocka våra egna oliver och fikon, men även om dessa träd är vackra att se på så tar fruktbildningen lång tid, och när (om) frukterna kommer är det knappt så att det räcker till att garnera en sallad.

Men det går att odla sorter så att man kan skörda och äta under hela säsongen. Allra bäst resultat ger bladgrönsaker och kryddor, som man skördar i omgångar. Plantor som kommer igen när du plockat dem är mizunakål, plocksallat och persilja. Bland dem som kan sås i omgångar finns rucola och koriander. Flyttar du till landet på sommaren är det bara att stuva in den mobila köksträdgården i bilen.

För att få in lite mer färg i balkongodlingen kan du fylla ut med ätliga blommor som blåklint, styvmorsviol, ringblomma, trädgårdsblomma, pensé och solros.

Om detta och mycket mer berättar författaren, journalisten och fritidsodlaren Lena Israelsson i praktverket ”Handbok för köksträdgården”, som kommit ut i reviderad upplaga under våren (Bonnier Fakta). De nästan 500 sidorna är koncentrerade till ekologisk odling och har fått 200 nya bilder, men framförallt är handboken uppfräschad med den nya forskningen som kommit det senaste decenniet, som rensat bort ett antal vanföreställningar som härjar i köksträdgården.

Här finns inspirerande planritningsskisser till både den stora och den lilla köksträdgården. Ett kapitel handlar om potagern, som är en kombinerad köksträdgård och prydnadsträdgård. Boken slösar med goda råd om hur du väljer sorter som ger god skörd och samtidigt är en fröjd för ögat hela sommaren, och hur du kan kombinera färger, olika växthöjd och växtformer för att öka spänningen.

Ett stort avsnitt behandlar jordkvalitet. Bra jord är en förutsättning för god skörd med bra näring. Detta gäller inte minst på balkongen. Anledningen till att man misslyckas med balkongodlingen är för lite jord, för lite näring och för liten kruka.

Även om man kan odla det mesta på balkongen, så avstår hon själv från sådant som kräver stora kärl men ger liten utdelning, exempelvis blomkål, brysselkål och broccoli. Tidiga sorter av rödbetor och morötter fungerar däremot bra, liksom sallat av olika slag. Squash och pumpor kräver mycket stora odlingskärl. ”Men en pumpa som får vad den behöver är en sensation på en balkong. Den bäddar in den i djungelgrönska och väller sedan ut över balkongräcket som en galen lian.”

grönsaker måste ha rymliga kärl

Lerkrukor torkar ut snabbt. Välj i stället plastkrukor, men undvik svarta för de drar till sig värme.

Kryddor och örter behöver krukor som rymmer minst 1,5 liter. Grönsaker kräver kärl som rymmer minst 10 liter.

Växter som odlas för frukternas och blommornas skull kräver mycket sol. De som vi odlar för bladens skull tål skugga bättre.

Ett bra sätt att vinterförvara fleråriga växter på balkongen är att placera dem i en stor låda som du fyller med frigolit, tyg eller tidningspapper. Isolera botten och placera nära husväggen.