Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Modern retro med värme och smartness

Från en lägenhet på sextio kvadratmeter på Kungs­holmen till ett radhus på ­Vällingbyhöjden på hundra­fyrtio med en storslagen terrass och tillhörande skogstomt. Lisa Widén och Fredrik Karlsson strålar av lycka.

När radhusen i senfunkis byggdes på Vällingbyhöjden blev de snabbt populära, och är det fortfarande.

– Vi köpte på känsla och hjärta, säger Lisa Widén, och tillägger att det var ljuset, planlösningen, terrassen och känslan av statarlänga som avgjorde flytten från Kungsholmen till Vällingbyhöjden.

Husaffären var inte ens särskilt pirrig. Köp och försäljning skedde i februari år 2011 och det var lågsäsong på försäljningsfronten.

Sommaren 2010 blåste en tragisk brand ut i stort sett all 50-talsinredning, undantaget den öppna spisen och fasaden. Fönster, dörrar, lister, golv, tak, badrum, allt är nytt. Egentligen skulle man kunna kalla det ett nybygge. Förväntar man sig att kliva in i ett traditionellt 50-talskök blir det en märklig känsla, men Lisa är nöjd med materialval: ”Det är så likt originalet man kan tänka sig, även om en del av de gamla fina detaljerna försvann.”

Bottenvåningen består av ett fin-, mys- eller familjerum, vilket man vill. Olika stilar krockar med varandra. Det som i dag är Lisas kombinerade arbetsrum och barnens lekrum var en gång ett stängt utrymme i form av en jordkällare. När renoveringen var klar var första tanken att inreda arbetsrummet till ett bibliotek.

– Jag drömde om att sitta framför brasan med en kopp te, men jag har ju i alla fall aldrig tid. Vi lade ner den planen.

Ljuset strilar in från det övre planet. Ju längre upp i trappan man kommer, desto ljusare blir det, och det är här, mitt i trappan, man blir varse terrassen och kullen med ekar, björkar, tallar, ängsblommor och stenhällar.

Det är berusande vackert.

Terrassen höftar Lisa till trettio kvadratmeter. Något tråkigt altandäck har aldrig varit på tal. Där­emot finns planer på att bygga en odlingsbänk och ett skjul för redskap. Planerna är många.

Vardagsrummet med sin centrala plats och flytande yta gör att det övre planet får ett naturligt flöde.

– Vår stil är modern retro. Mycket är köpt på Blocket, Tradera, Lauritz och Bukowskis market. Val av inredning är viktigt, som det runda matbordet, det säger mycket om identiteten. Väljer man ett runt bord blir det som en ö i rummet. Bordet skapar ytterligare luft och trivsel, jämfört med ett rektangulärt bord.

Färgvalet i det lilla, gemytliga köket är grått och svart med vita köksluckor och med ett litet slagbord. Köket är det enda rum Lisa tycker är i minsta laget och där ljusinsläppet skulle kunna vara bättre. Men, som Lisa säger, man skulle ju alltid kunna riva väggen mot vardagsrummet.

Husets finmöbel och verkliga kick är vitrinskåpet. Här samsas porslin med reseminnen från bland annat Kina.

Barnens rum på övervåningen är små och trivsamma, som lådor ungefär, typisk senfunkis. Lisa och Fredrik valde vita väggar i sitt sovrum, även om de fört vilda diskussioner om att tapetsera i något skönt 50-talsmönster.

– Modern retro i rätt sammanhang parat med värme och smartness kan göra ett helt hem. Kala, vita ytor mår man bara bra av. Det mesta fungerar ihop, förutsatt att det lever i samklang med övrig inredning.

Hemma hos. Lisa Widén.

Här är jag

Ålder: 34.

Familj: Fästmannen Fredrik, barnen Malte, 3, och Ellen, 1.

Gör: En av formgivarduon i Wis Design.

Aktuell med: Två produkter till Ikeas senaste PS Kollektion samt tv-möbeln ”Himna”, också den för Ikea.

Bästa inredningstips: Tid! Låt inredningen få växa fram.

Material: Teak. En stor del av mina möbler består av second handfyndade teakmöbler.

Trivs med: Att ha en gryta som puttrar på spisen, ett glas vin i handen, trevliga vänner som sällskapar och glada barn som äter fredags-popcorn.

Drömmer om: Att få gröna fingrar och få till en härligt, prunkande trädgård.

Här bor jag

Hur: I ett radhus från sent 50-tal.

Var: I Vällingby.