Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Mota bort mörkret med nytt ljus

Utan ljus dör vi. Det är trygghet, tillgänglighet och skönhet, konstaterar ljusdesigner Kai Piippo. Men vi står handfallna när glödlampan är på väg ut. Framtiden lyser vi upp med hjälp av intelligent styrning, led och dimmer.

Under kommande år ska vi ersätta glödlampan med andra ljuskällor och förvirringen är stor hos både lamptillverkare och butiksförsäljare. Det är till och med så att experten på belysning Kai Piippo säger:

– Vi får en fulare värld de närmaste åren.

Det har gått så snabbt att vi ännu inte har lärt oss att använda nya ljuskällor. Frågar du lampförsäljarna får du olika svar om kvalitet på lågenergilampor, halogenlampor och lysrör. Alla är dock eniga om att det bästa belysningsalternativet ur energisynpunkt är lysdiodlampan, led. Den sparar upp till 80 procent av vad glödlampan gjorde av med.

– Det finns både dåliga och bra ledlampor och man får vad man betalar för. Bra kvalitet kostar mer. I dag reagerar många kunder över priset men tänker inte på att livslängden på led är 25 gånger längre än på glödlampor, säger Peter Reineck, Ljusexperten i Järfälla. Utvecklingen av led går väldigt snabbt och det kommer nyheter varannan vecka. De blir hela tiden både bättre och billigare.

Kai Piippos främs­ta budskap är att vi borde ha fler funktioner för varje lampa och lösningen på detta är dimmer för att reglera ljusstyrkan.

– Man borde ha dimmer i alla rum. Men det är extra viktigt i rum där man vistas mycket, där man läser, äter, sminkar sig. Vid köksbordet vill du både ha bra läsljus och mysljus vid middagen. Det finns billig dimmer man sätter i eluttaget som fungerar utmärkt. Dessutom sparar man mycket energi och förlänger livslängden på ljuskällan om man dimrar ljuset.

Problemet är att flertalet låg­energi­lampor och många ledlampor inte kan dimras. Generellt är det bara halogen som fungerar.

Stockholms Ljusbutik tar in och testar många nya ljuskällor som fabrikanten påstår kan dimras.

Där säger man att de flesta ledlamporna inte håller måttet och skickas tillbaka till fabrikanten. Står det på förpackningen att lampan är dimbar så ska den vara det. Men informationen på förpackningen är ofta bristfällig. Om ljuskällan inte kan dimras kan både den och dimmern förstöras men oftast flimrar ljuset så mycket att människor byter ut ljuskällan innan det händer.

Kai Piippos andra budskap är att bra belysning borde finnas med i planeringen av nya hus och när man bygger om.

– I nybyggen i dag dras el efter en standard som sattes på 30-talet. Ljusdesign med till exempel integrerad belysning måste in tidigt i planeringen. Dessutom måste vi vara bättre på att ta hand om dagsljuset.

Han tror också på en utveckling mot intelligent styrning av ljuset, exempelvis att det släcks eller dämpas när man lämnar rummet. Utvecklingen av ledlampan går mot att vi kan styra ljusfärgen.

Han jämför utvecklingen för belysning med det teknikskifte ljudet genomgått.

– Ljudet har gått från stenkaka till digitalt. När det gäller ljuset så är vi vid cd-stadiet.

Kai Piippos sista budskap är:

– Många köper en snygg lampa utan att tänka på vilket ljus armaturen ger. I stället för bara design bör man också tänka på hur lampan ska användas. Be butiken att få prova lampan hemma. Med rätt ljus höjs din livskvalitet.