Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Mysigt året runt hos teaterchefen

En halv trappa upp från gatan bor Sophia Artin och Leif Andrée med barn. Även om man kommer hit en lagom ljus vårkväll så skulle helt säkert flera av hemmets många ljus­slingor vara tända. För det här är en lägenhet som gör sig bäst i mysbelysning. Solens strålar hittar aldrig riktigt hit annat än indirekt.

Jag står inte ut med stark belysning. När jag träffade Leif så var jag väldigt minimalistisk, men han ville ha slingor, och jag märker att jag mår bra av det. Jag vill grotta in mig. Och barnen gillar att det är mysigt, säger Sophia Artin.

När hon kom till den här sekelskifteslägenheten på Södermalm kände hon att hon kommit hem. Efter hand har lägenheten fyllts på med arvegods och loppisfynd.

Ibland undrar jag om jag lider av sjukdomen nostalgia. Jag är totalt ointresserad av teknik, statusprylar och flashig design. Jag tycker om inredning, men jag vill att sakerna ska ha en historia, då får de ett värde, säger Sophia.

Som de två Arabiakopparna på bordet, de är från 1960-talet och inköpta begagnade, precis sådana som hon växte upp med.

Mormor och morfar hade sådana. Jag hade bara råd med två. Jag har två av ganska många sorter. Men jag gör sällan impulsköp. Jag blir förtjust i något, går tillbaka och tittar flera gånger innan jag slår till.

Men även Leif älskar loppisar, så hemmet fylls ständigt på med nya fynd. Och båda två har ”enorma problem” med att göra sig av med saker.

Det kan ju komma till användning. Och jag tycker att det är helt galet att köpa saker och sedan slänga. Man måste ge det vidare i så fall.

Hon tycker om att leka med det borgerliga rummet. Små blinkningar. Som att det stora matsalsbordet (inköpt på Blocket) med udda, klädda stolar runt och nedhängande duk med kandelabrar på, är fyllt med barnens tuschpennor och plastfigurer.

Jag kan älska ett naket rum i teatersammanhang, men hemma vill jag ha det mysigt. Skrot, rost och industriellt är snyggt, men det funkar inte hemma när man har barn.

Väggarna är klädda med målningar från målande vänner. Även inredningen har mycket färg, med turkos kakelugn, tunisisk keramik och solgul soffa som karamelliga medelpunkter.

Jag tycker att det är så kul med färger, det finns massor av olika färger här hemma. Men själv är jag alltid klädd i svart, det är så typiskt.

Mår bra av ljusslingor

Här bor: Sophia Artin, chef för Teater Galeasen, Leif Andrée, skådespelare på Stadsteatern, tvillingarna Stellan och Victor, 9 år. Yrsa och Vilda, 26 år, är utflugna.

Lägenheten: 4 rum och kök på 124 kvadrat med två kakelugnar.

Aktuell: Med nya tyska pjäsen ”Trust”, premiär i februari på Galeasen (Sophia). I ”Agamemnons förbannelse”, just nu på Galeasen (Leif).