Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-20 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/naturfotografernas-egen-plats-pa-jorden/

Bostad

Naturfotografernas egen plats på jorden

Bild 1 av 8 I många år har tv-aktuelle Mattias Klum rest över hela världen och dokumenterat miljö, natur och utrotningshotade djur. I ett 1700-talshus vid Mälaren har han och hustrun Monika skapat en fast punkt för familjen.
Bild 2 av 8 Mattias och Monika Klum tycker att de bor i sitt drömhus och ser som sin uppgift att förvalta ett kulturarv. Den nya vardagsrumsdelen med torvtak till vänster smälter väl ihop med äldre delar av huset. Den låga delen längst till höger kallas Valhall.
Bild 3 av 8 Mattias älskar levande ljus som lyser upp vardagsrummet som är byggt på 2000-talet men i stilen anpassat till äldre delar av huset. Här finner han lugnet med musik och böcker. På väggen hänger några av Mattias få bilder i huset, ibisar i Amazonas. Monika går på känsla i inredningen och blandar gärna hantverk och allmoge med ljuskrona från 1700-talet, modern metallstol och vietnamesisk konst.
Bild 4 av 8 Mattias har haft flera stora bildreportage och omslag i National Geographic. Magasinen förvaras naturligtvis i Mats Theselius bokskåp, skapat just för förvaring av National Geographic.
Bild 5 av 8 Vid entrén framför huset kan man äta frukost i morgonsol med utsikt över sjön och det pastorala, uppländska landskapet. Här har iIlust­ratören Ilon Wikland, som kände förre ägaren, hämtat inspiration.
Bild 6 av 8 Köket är husets samlingspunkt med stora fönster som släpper in ljus och ger utsikt mot vattnet och tomtens gamla ekar. Över bordet hänger en ljuskrona som köpts hos Uppsala auktionskammare.
Bild 7 av 8 Höns och hundar samsas väl men ibland blir Bessie lite väl lekfull.
Bild 8 av 8 Tropiskt trä var bannlyst vid renoveringen av köket. Skåpinredning från Lidhults passade bättre ihop med spiskåpa och vedspis i gammal stil och det italienska kaklet. Väggarna är stänkmålade med björkris.
Den tv-aktuelle fotografen och filmaren Mattias Klum har arbetat i alla världsdelar, mött utrotningshotade djur och sett fascinerande natur. Men det är vid ­Mälarens strand i huset med anor från 1700-talet som han och hans fru Monika finner ro och hämtar inspiration.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in