Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Olika tider i stilfull förening

Internationell design har flyttat in i den ­gamla fiskarbostaden på danska Själland. Jørgen Høyer, som själv mött legendariska form­givare som Alvar Aalto och Charles Eames, har inrett ett ljust och luftigt hem tillsammans med hustrun Lisa.

Det lilla huset ligger vid Strand­vejen, som går från Köpenhamn längs kusten upp mot Tisvildeleje och är ett riktigt turiststråk. Här ligger de magnifika villorna på rad med utsikt mot den svenska kusten. Havet är för dagen grönt och skummigt, sommartid är det fullt av segelbåtar. Vid varje by finns det gott om restauranger, stränderna är breda, sanden ljuvlig. Från Jørgen Høyers övervåning ser man över husen på andra sida vägen, och sedan är det havet!

Här bodde förr en gammal dam. Huset såg helt annorlunda ut och var inrett i ett slags 1800-talsstil. Men hennes man var konstnär så han hade satt in glasfönster i taket vilket gav ett enormt ljusinsläpp – och kanske var det just det som gjorde att Jørgen köpte huset den där dagen för 35 år sedan.

– Jag hade precis skilt mig och behövde ett hus. Det här motsvarade det jag sökte. Jag ville behålla mycket av de kvaliteter det gamla huset hade men det skulle ändå vara modernt. Jag ville inte ha ett nytt hus, jag ville vårda husets ­historia.

Därför rymmer huset några fina stilbrytningar, som pelarna målade i marmorimitation mellan vardagsrum och hall. I övrigt målades allt vitt och plastmattorna rycktes bort och fram kom det gamla golvet i trä som man helt enkelt bara slipade. I trappan upp har räcket fint svarvade, numera svartmålade, pelare. När trappan blev ombyggd lät Jørgen tillverka fler identiska pelare.

Här bor Jørgen Høyer, sedan 22 år tillsammans med sin fru Lisa. Jørgen arbetade som exportchef för danska Fritz Hansen under 50- och 60-talet. Men det finns överraskande få danska möbelklassiker här. Förklaringen är enkel. Vid skilsmässan fick förra frun behålla hela möblemanget – allt från Fritz Hansen. Så Jørgen inredde det nya huset som han ville – med en mängd möbler av finske möbeldesignern Alvar Aalto.

– De passade så bra i huset, det var det jag tänkte på, säger Jørgen. Jag kan möblera om, bordet i vardagsrummet kan jag förlänga matsalsbordet med och stolarna i vardagsrummet passar till matsalsmöblerna. Allt hänger ihop.

Under två årtionden reste Jørgen runt i Europa och USA och mötte alla möbeldesigner som var i ropet då. Under åren bytte han jobb, men resorna fortsatte. Det var nu han mötte Alvar Aalto och den finska designen som verkligen kom att tilltala honom.

Frågan om favoritmöbel är svår, och svaret något utdraget:

– Man får ett förhållande till alla sina ting, ju äldre man blir. Charles Eames besökte jag i Amerika, Alvar Aalto i Finland, så jag har en relation till dem som skapade möblerna. När Eames kom till Köpenhamn träffades vi jämt. Senare blev han världsberömd men då var han bara en erkänt duktig arkitekt.

På övervåningen gjordes de största förändringarna, där hade det tidigare bott en familj. Numera huserar Jørgens kontor på övervåningen och delar därmed plats med sovrummet. För han kan inte sluta arbeta. Sedan några år ägnar han sin tid åt att importera linprodukter från Litauen. Lite designar han själv – för han vet vad man gillar i Norden.

– Min filosofi är bara att jag inte ska anstränga mig, jag ska vila mig när jag känner mig trött. Mitt politiska tema är att alla ska hjälpa till. Jag arbetar – men på deltid. Vi gamla vill gärna beställa en öl men i ett långsamt tempo, skrattar han.

Hemma hos Jørgen Høyer

Namn: Jørgen Høyer och hustrun Lisa.

Bor : I Skovshoved på Själland i Danmark.

Huset: I två plan, byggt år 1887.

Inköpt: För 35 år sedan, Lisa flyttade in för 22 år sedan.

Kvm: 105 kvadratmeter.

Trädgård: 100 kvadratmeter.

Mest nöjd med huset: Ljuset, det kommer från himlen och havet tack vare takfönster och rikligt med fönster i alla väderstreck.