Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 04:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/olika-tider-i-stilfull-forening/

Ekonomi

Olika tider i stilfull förening

Bild 1 av 11 Le Corbusiers fåtölj vilar tillbakalutat intill kaminen på över­våningen hos Jørgen Høyer. Att han arbetar i designbranschen märks i hela det 100-åriga huset på danska Själland.
Bild 2 av 11 Huset är mer än hundra år gammalt och var först bostad för två fiskar­familjer. Glasfönstren i taket satte en senare ägare in för att få mera ljus.
Bild 3 av 11 I matsalen dukar Lisa upp med porslin från Royal Copenhagen. Lampan är ritad av Hans J Wegner. Bord i två halvor och stolar av Alvar Aalto.
Bild 4 av 11 En vas av den danske grafikern och keramikformgivaren Axel Salto.
Bild 5 av 11 Jørgen på väg upp till övervåningen med åldriga mörka takbjälkar.
Bild 6 av 11 Alvar Aalto är en favorit. Stolarna och tevagnen är ritade av den finske designern. Den blå tavlan köpte Jørgen bara för att den passade perfekt i tonen. Här kom himlen och havets färger igen inomhus. Den vita lampan på väggen är från Louis Poulsen, soffan från Erik Jørgensen och kuddar i lin från Jette Nevers Design.
Bild 7 av 11 Ljuset från takfönstret ger rymd runt Charles och Ray Eames ”Lounge Chair”. Charles lärde Jørgen känna under sina år som exportchef på Fritz Hansen. Golvlampan kommer från Arkitekt Design och är ritad 1937.
Bild 8 av 11 Köket är enkelt. Alla skåpluckor har monterats bort, så det gäller att ha ordning på hyllorna.
Bild 9 av 11 Köksbordet har Jørgen Høyer själv formgivit så att det ska passa kök och stolar.
Bild 10 av 11 På den lilla gården finns det plats för både rabatter med blommor och buskar och flera uteplatser för olika väder, en med tak av klätterväxter.
Bild 11 av 11 Aalto-bordet går fiffigt nog att förlänga matsalsbordet med när det blir många middagsgäster.

Internationell design har flyttat in i den ­gamla fiskarbostaden på danska Själland. Jørgen Høyer, som själv mött legendariska form­givare som Alvar Aalto och Charles Eames, har inrett ett ljust och luftigt hem tillsammans med hustrun Lisa.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in