Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Ombonat lantliv

Göran och Ingrid Lidman har byggt till och moderniserat sin lilla gård med faluröda hus. Här blandat gustaviansk ljus inredning med klassisk engelsk stil. Resultatet är ett harmoniskt och tidlöst hem för två, men med plats för många gäster.

Se alla bilderna i bildspelet ovan!

Bild 1. Gammal stil men modern planlösning
Köket har levererats av Ikea, och i samband med köksombyggnaden revs ett mat­nyttigt skafferi. I stället byggde en lokal hantverkare köksön i centrum av köket – en perfekt plats för bufféer. Tuppljusstaken i smide köptes i Leksand av Ingrids föräldrar som en present till Ingrid och Göran. Ytterkrukan kommer från Utvalt. I kökets förlängning anas en ­passage/arbetshörna, varifrån källartrappan leder ner.

Bild 2. Välkomnande hall
I den inre hallen har en tegelvägg tagits fram och mot den står en mahognyfanerad gustaviansk byrå och två stolar av gustaviansk modell. De förgyllda spegelappliquerna ingick i Ikeas 1700-talsserie.

Bild 3. En gård med många hus
Huset är ursprungligen från 1905 och har byggts ut på bägge kortsidorna. Två takkupor har tagits upp och en ny entré har tillkommit. Till gården hör flera byggnader, varav två har gjorts i ordning för ­gäster och gästande barn. Ett av husen är den ursprungliga gårdsbyggnaden som uppfördes 1710–20. Husen är genomgående faluröda och alla dörrar och fönster är målade i ockra. Trädgården vetter mot en insjö med kräftor och det finns massor av vilt runt husknuten.

Bild 4. Ombonat med kakelugn och engelsk inredning
När elen sviker under vinteroväder är det en lisa att det finns flera värmekällor att elda i, som här i vardagsrummet där kakelugnen står granne med den platsbyggda bokhyllan. Ett fönster fick sättas igen för att ge utrymme för bokhyllan, men det kompenseras av många fönster i angränsande rum. Howardsoffan kommer från Mio och kuddarna som Södersitsen sytt är gjorda av tyger från Ralph Lauren. Soffbordet, tillverkat av ett 1700-talsgolv, hittade Ingrid och Göran hos Gesällen. På soffbordet står ett par engelska ljusstakar i pläter, en gåva från Ingrids gudmor, och bredvid dem en ytterkruka från Utvalt.

Bild 5. Gustaviansk lätthet
Utanför sovrummet en trappa upp finns en extra säng till hands när John Blund strejkar. Sängen liksom det lilla ovala bordet är arvegods som kom i Ingrids och Görans ägo i samband med att deras ­dotter föddes.

Bild 6. Rutigt golv ger karaktär
Matsalen ligger intill köket med en generös öppning mellan. Här, liksom i köket, har Ingrid slitit i flera veckor med att måla golvet i ett rutmönster. Stolarna och bordet köptes på 80-talet hos Gesällen, ljuskronan är från Apollo Antik. Rummet är en utbyggnad från det ursprungliga huset.

Bild 7. Generös blandning
Tradera är hovleverantör av porslin, som det här. Det blir en salig blandning av olika slags tallrikar. Samma sak är det med servetterna, som egentligen är gamla linne­handdukar. Tennskålen kommer från Utvalt och besticken fanns på Ikea.

Bild 8. Laserat golv ger ljus
I vardagsrummet möts man av ett bokskåp i mahognyfaner. Skåpet är tillverkat under 1800-talets andra hälft och är arvegods från Görans föräldrar. Det ljuslaserade trägolvet lättar upp och reflekterar det lilla ljus som finns under kulna vinterdagar.

Vi som bor här: Ingrid och Göran

Vi som bor här: Ingrid och Göran Lidman, vars barn är utflugna. Båda är i reklambranschen med eget företag. De sålde sin villa för åtta år sedan och har därefter bott växelvis på gården och i en våning i Stockholm.

Bostad: En gård som de hittade efter fem års letande, med huvudbyggnad från 1905. När Ingrid och Göran valde att tillbringa längre perioder här gjordes tillbyggnader och hela huset anpassades till ett modernt liv.

Inredningen: Det är det svenska sjutton­hundratalet som har inspirerat och det mesta har hängt med i många år. Den ljusa, lätta stilen håller för ögat i eviga tider. Entréer och vardagsrum är däremot mer engelskinspirerade med mörka träslag och en varmare färgskala. Sonen påstår att hans mamma skulle må som bäst om hon kunde, insvept i en pläd, sitta och njuta av inredningen i ”Downton Abbey”.

Ingrid och Göran har låtit göra större öppningar mellan de olika rummen för att få in mer ljus och rymd.

Inredningstips: Renovering och ommöblering pågår ständigt i huset, men Ingrid och Göran har några handfasta råd som de håller sig till: Blanda gärna olika stilar. Att byta ut kuddar och textilier och att måla om själv ger resultat direkt och kostar inte en förmögenhet. Fynda saker på auktionssajter, där möblerna är vackert nötta och oftast kan köpas billigare.