Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Personligt vitt till vardag och fest

Först satte de färg på ett slott. Sedan tog sig Johan och Maria Eklund an sin egen villa – och då blev det en mer sparsmakad palett. Med vitt som bas och personliga färgstänk som krydda.

När Johan och Maria Eklund hade rustat upp ett slitet 1600-talsslott till ett modernt koncepthotell i nyrokoko tog de itu med det egna hemmet. En New England-influerad bostad i svensk tappning. Som kontrast till färgorgien och allt guld och silver på Görvälns slott går hemmet i ”personligt vitt”.

När Johan och Maria bestämmer sig går det mesta snabbt. Så när de träffades 2001 dröjde det inte länge innan de både var gifta och med hus norr om Stockholm.

– Huset hade ett fantastiskt ljusflöde, men i övrigt har vi gjort om allt. Insidan var typiskt 80-tal. Flott och fult. Det enda vi har lämnat orört är planlösningen på bottenvåningen, berättar Johan.

I första renoveringsrundan fick insidan en rejäl ansiktslyftning. I nästa skede, när Wilmer var född, byggde de ut övervåningen med två sovrum så att huset blev mer proportionerligt, med terrasser både uppe och nere. Därutöver tilläggsisolerade de hela huset och flyttade ut fasaden som täcktes med liggande vit träpanel. Entrén byggde de ut och försåg med mer förvaring och en liten gästtoalett.

Under flera år gick bostaden i vitt, ek och danska möbelklassiker. Ett genomgående drag var också frånvaron av mattor.

– Det var rätt kalt och trist. Ek blir lätt opersonligt. Under senare år har vi försökt ”aveka” vårt hem, lackerat eller betsat om ekmöbler. Det gör hemmet mer levande, tycker Maria, som tillsammans med Johan lagt fokus på att färgsätta hemmet med mer personliga ting och saker de verkligen gillar.

Efter några år, när arbetet med hotellet tog nästan all tid och kraft, har det även funnits tid över för att inreda det egna hemmet.

– Från början var jag inte särskilt intresserad av inredning, men efter att ha bevakat nätauktioner under ett par år för att hitta rätt tyger och möbler till renoveringen av slottet har jag blivit något av en designnörd, säger Johan.

Favorittillhållet i hemmet är den ljusa matsalen som länkar ihop kök och vardagsrum. Matsalsbordet är oftast täckt med papper, tidningar och datorer. I vardagsrummet sitter Wilmer och Elina och tittar på tv medan katten Mozart smyger omkring på golvet.

– Det är här vi är mest. Så här ser det jämt ut. Matsalen är både fest och arbetsplats. Det var när vi fick barn som vi började drömma om att starta något gemensamt. Som egna företagare är det enklare att få ihop jobb och vardag, säger Maria, nedsjunken bakom sin uppfällda dator och med maken Johan bloggandes på andra sidan bordet.

På agendan framöver är att bygga om köket till ett riktigt restaurangkök och sätta en vinkyl i källaren.

– Både Johan och jag reser mycket och besöker andra hotell. Vi älskar god mat och vin och det är också viktiga drivkrafter för att hämta inspiration och vidareutveckla verksamheten, säger Maria.

Här är vi

Familj: Barnen Wilmer, 6, Elina, 8, och Adam, 18 år, samt katten Mozart.

Gör: Driver koncepthotellet Görvälns slott i Järfälla, norr om Stockholm, där senaste säsongen av tv-serien ”Stjärnorna på slottet” spelades in.

Här bor vi

Bostaden: Ett ljust och luftigt New England-inspirerat hus med liggande träpanel, spröjsade fönster och stora verandor, norr om Stockholm. Huset är från 1980-talet och om- och utbyggt på 2000-talet.

Det bästa med huset: De ljusa och öppna umgängesytorna på nedervåningen.

Inredningstips: Våga ta ut svängarna och gör hemmet personligt. Blanda antikviteter och designklassiker med loppis- och Ikeafynd. Utgå från en vilsam, vit bas, och krydda med vackra, tuffa möbler, tyger och detaljer.

Maria och Johan Eklund