Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-14 22:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/personligt-vitt-till-vardag-och-fest/

EKONOMI

Personligt vitt till vardag och fest

Bild 1 av 10 På senare år har Johan och Maria satsat mer på färg och mysiga möbler. Soffan som rymmer många, inklusive katten Mozart, är från B&B Italia, blå kuddar från Himla, blåmönstrade från SIA och kudden med ansiktet från Fornasetti. Taklampan ”Dandelion” (maskros) från Moooi och Richard Hutten, soffborden från Fritz Hansen. Tavlor i bakgrunden från Plan ett och konstnären Per-Erik Berglund.
Foto: Björn Nordström
Bild 2 av 10 När Maria och Johan byggde ut övervåningen 2006 fick de ett rymligt sovrum. Över sängen deras egen bröllopsbild. Överkast från Dis.
Foto: Björn Nordström
Bild 3 av 10 Köket från Marbodal ska snart bytas ut. Trästolarna kommer från Johans pappa. Taklampa ”PH Kotte” från Louis Poulsen.
Foto: Björn Nordström
Bild 4 av 10 En inbjudande läshörna med skön fåtölj, designduon Eames ”Lounge chair”, och vitlackerad bokhyllan ”Pocket”. Golvlampan design Arne Jacobsen.
Foto: Björn Nordström
Bild 5 av 10 Replik på Arne Jacobsens klassiska ”Svanen”-fåtölj. Tavlan är målad av Marias syster Malin Bäccman som till vardags är metallformgivare.
Foto: Björn Nordström
Bild 6 av 10 Även hallen byggdes ut 2006. Klädhängare i Eames design, byrån ”Snö” i bakgrunden från Asplunds. Katten Mozart spatserar över klinkergolvet från Konradssons kakel.
Foto: Björn Nordström
Bild 7 av 10 I allrummet på ovanvåningen har Wilmer och Elina en liten lekhörna. Stolar från Fritz Hansen och bord från Mio. Andrewfåtölj från Room, pläd från Foxford och kuddar från Oddbirds. Golvlampan, från Kamelo, har en skärm av strutsfjädrar. Roligt inslag i miljön är dalahästsamlingen i fönstret i bakgrunden.
Foto: Björn Nordström
Bild 8 av 10 Förortsvillan från 1980-talet har både byggts om och byggts till i New England-influerad stil.
Foto: Björn Nordström
Bild 9 av 10 Under många år var Maria och Johan Eklunds hem präglat av vita väggar och ekmöbler. Men matsalsbordet från G.A.D. i ek har nu svartbetsats och fått en modernare framtoning. Stolarna är designerparet Eames ”Plastic side chair”, silverljusstakarna har Johan fyndat på nätauktioner och glaspendlarna är från Londonbaserade ­retrouvius.com. Smart förvaringslösning är att bygga låga bokhyllor framför elementskydden.
Foto: Björn Nordström
Bild 10 av 10 Badrummet är en riktigt relaxhörna med extra djupt badkar från Hoesch och en ångbastu med stjärnhimmel i glasmosaik från Centro kakel.
Foto: Björn Nordström

Först satte de färg på ett slott. Sedan tog sig Johan och Maria Eklund an sin egen villa – och då blev det en mer sparsmakad palett. Med vitt som bas och personliga färgstänk som krydda.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in