Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-24 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/raffinerat-hem-i-vitt/

Bostad

Raffinerat hem i vitt

Bild 1 av 10 Huskatten Kitten vaktar hallen, där gästerna möts av en raffinerad skulptur.
Bild 2 av 10 Flera väggar slogs ut i lägenheten för att öppna upp för ljuset från fönsterväggen mot gatan – och för att skapa ett sammanhängande rum av kök, matsal och vardagsrum. De två stora tavlorna, ”Själens frigörelse” av Linda Sönnebo, fick Katarina redan i slutet på 1980-talet.
Bild 3 av 10 Hela lägenheten är inredd i en raffinerad, ljus och varierad färgskala, där vitt, offwhite, beige och ljusgrått ger en harmonisk bas – vilket ger utrymme för överraskande detaljer och färger som kan varieras efter årstid. Framför de engelska handgjorda sammetssofforna står ett bord som är mer konstverk än möbel. Det är ett verk av den New York-baserade konstnären David Gerstein där målade figurer i metall bär upp en tung glasskiva. I bakgrunden ett skåp med familjens samling av espressokoppar från ­jordens alla hörn. Den italienska dörren bredvid går ända upp till taket för att rummet ska upplevas som högre.
Bild 4 av 10 Färgerna i ett av de äldre barnens rum följer resten av lägenheten. På väggen hänger en tavla av konstnären Norbert Frey. Motiv är viktigt och kan betyda så mycket. Tavlan visar New York och har kanske varit med och påverkat drömmarna dit.
Bild 5 av 10 Bruno Catalanos illusoriska bronsskulptur i hallen är gjord efter konstnärens egen dotter Emilie. Skulpturen hålls ihop av en Luis Vuitton-väska som överkroppens nedsträckta arm håller i och som har kontakt med det ena benet.
Bild 6 av 10 Herrbetjänten i sovrummet är både snygg och praktisk. Här bär den en pälsväst och har en tillhörande skål som är perfekt för smycken som man vill ha lätt tillgängliga. I bakgrunden en tapet med Oscar Wilde-citat.
Bild 7 av 10 Gästtoaletten är inredd helt i gråsvart mosaik och med en ärvd guldspegel som ger rummet en personlig touche. Det stilrena handfatet kommer från Boffi. Några accessoarer finns till hands på en praktiskt och elegant mosaikhylla bredvid.
Bild 8 av 10 Sovrummet går i vitt och beige, nödvändigt för vila och återhämtning. På tapeten bakom herrbetjänten kan man läsa ett citat av Oscar Wilde: ”Illusion is the first of all pleasures”.
Bild 9 av 10 Bondkatten Zoey sträcker gärna ut sig på sovrumsgolvets heltäckande matta. Här ville familjen ha ett lite mjukare golv än i övriga lägenheten, där de stora golvytorna är täckta av keramiska plattor.
Bild 10 av 10 Den eleganta kranen i köket bjuder på en överraskning, en belyst vattenstråle i två olika färger. Rött när vattnet är varmt och blått när det är kallt som här. Väggen över bänken är klädd i metallskimrande mosaik.
Ett hem i raffinerade ljusa nyanser och med överraskande stilkrockar. Det blev resultatet när Katarina Stier Lönnroth bytte villalivet mot innerstadspulsen på Östermalm, och fick möjlighet att inreda den nya lägenheten helt i egen smak.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in