Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Räkna rätt ytor

Hemma hos Magnus Fred mäter arkitekt Mark Kaiser i hallen. Han använder tumstock, lasermätare, papper och penna när han mäter en lägenhet.
Hemma hos Magnus Fred mäter arkitekt Mark Kaiser i hallen. Han använder tumstock, lasermätare, papper och penna när han mäter en lägenhet. Foto: Fredrik Funck
En felmätt lägenhet kan höja eller sänka priset med tiotusentals kronor när den säljs. Allt fler väljer därför att mäta upp sin bostad före försäljningen.

I Stockholms innerstad är varje kvadratmeter bostadsyta guld värd, nästan bokstavligen. Med dagens bostadspriser motsvarar en felmätning på tre kvadratmeter 150.000 kronor mer – eller mindre – i plånboken vid en försäljning. Åtminstone på papperet.

Det är lätt att förstå att många vill försäkra sig om att bostaden är korrekt uppmätt inför en försäljning.

– Vi ska sälja vår bostadsrätt efter nyår. På kontraktet står att lägenheten är på 75 kvadratmeter. Både för min egen del och även för kommande köpares del är det bra om lägenheten är korrekt mätt. Då blir det inget tjafs om sådana saker. När vi köpte bostadsrätten för tre år sedan så tänkte vi över huvud taget inte på det, säger Magnus Fred som bor med sin familj i en trea i Vasastan.

Magnus Fred har anlitat Svensk areamätning, som tar 2.500 kronor för att mäta lägenheten. Om lägenheten skulle visa sig vara större, blir det en bra ränta på investerade pengar.

Från Svensk areamätning kommer arkitekt Mark Kaiser för att mäta lägenheten. Han hänger av sig sin jacka, sätter på sig skoskydd och tar fram en gammal tumstock, en modern lasermätare och en anteckningsbok.

Han gör en skiss av lägenheten, mäter och fotograferar alla rum, skriver in måtten på planskissen och matar sedan in uppgifterna i datorn på kontoret som gör alla beräkningar.

En dag senare kommer beskedet. Lägenheten uppmättes till 77 kvadratmeter, två kvadratmeter större än vad som stod i kontraktet för tre och halvt år sedan. En glad överraskningen för Magnus Fred, hans fru och lilla dotter nu när lägenheten skall säljas om ett par månader. De två kvadratmetrarna gör kanske att familjen har råd med fler tillval till huset i Nacka som de köpt.

– Nya mätregler samt att lägenheter och hus byggts om under åren gör att allt fler vill mäta boarean innan de säljer. Man har kanske byggt ut huset, byggt burspråk, takkupor eller inrett vinden så att bo­arean ökat. Och då handlar det ju i de flesta fall om tiotusentals kronor extra i kassan vid en försäljning, säger arkitekt Magnus Gramstrup-Christensen på Svensk areamätning.

– Nytt är att lägenheter i sluttningsvåning i flerbostadshus nu mäts på samma sätt som motsvarande småhus. Många regler har också förenklats, vilket underlättar för alla. I småhus räknas till exempel trapphålet till vind eller källaren numera som boyta, om det ligger ovan marknivå. Tidigare räknades det som biarea.

Magnus Gramstrup-Christensen har varit Sis, Swedish Standards Institute, representant på euro­peisk nivå i arbetet med att ta fram nya enklare och standardiserade regler för mätning av kontor, hotell och industrilokaler som gäller för hela Europa. Reglerna att mäta bostäder är fortfarande nationella. De förenklingar som gjorts är att vem som helst nu skall kunna mäta sin bostad.

Hur stor får en felmätning vara?

– Ser man på fall som avgjorts i tingsrätten brukar rätten tolerera en felmätning runt en till två kvadratmeter, svarar Magnus Gramstrup-Christensen. Anlitar man en företag som mäter bostäder blir mätningen som regel exakt.