Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Ranunkler: Prunkande vårtecken i oräkneliga varianter

Ranunkler är en trendblomma. Det färgstarka vårtecknet syns allt oftare i inredningsmagasinen.

Vårblommor är något alldeles extra. Då talar jag inte om de där små frostnupna sakerna som sticker upp ur snön, utan om snittblommor att sätta i vas och få lite sprittande vårkänslor av.

När jag växte upp var anemoner den finaste vårblomman mamma visste, februaribarn som hon är. När jag flyttade hemifrån brukade jag köpa ginstkvistar och ta in och ställa i nytvättade fönster, ibland tillsammans med tulpaner. De har ju varit de flestas favoriter i decennier. Förr var ju tulpaner också verkligen ett tecken på att våren var på väg, då kom de ungefär samtidigt som talgoxen började höras, men nuförtiden kan man köpa dem redan i november.

Det kan man även med ranunklerna, men för de allra flesta är de ett vårtecken. Ranunkeln tog sig tillbaka in i de svenska hemmen i mitten av 1980-talet, efter att ha varit ”ute” i över hundra år. Blommor och växter är som mycket annat en modesak.

I dag är ranunkeln en av de flitigast använda snittblommorna i inredningsmagasinen. Försäljningen ökar stadigt. Säkert kommer den snart att invadera även bostadsannonserna.

Anledningen till populariteten är antagligen att ranunkeln liknar både rosen och pionen med sin runda form och de många crêpeliknande kronbladen, och att den finns ett oräkneligt antal färger, från skarpaste cerise och orange till mildaste skär och ljusgul.

Vita är mest efterfrågade i Italien, då de är populära vid religiösa högtider som dop, konformation och bröllop.

Paula Modig bor delar av året på italienska Liguriens blomsterkust, där ranunkelodlingarna står tätt. För henne är ranunkeln i allra högsta grad synonym med tidig vår, eftersom hennes granne odlar i långa rader.

I boken ”Ranunkler”, som hon skrivit och gett ut på egna förlaget Limone media, berättar hon om sin kärlek till dessa prunkande vårtecken. Där beskriver hon bland annat ranunkelns historia, ger förslag på olika buketter och sorter, och förklarar hur man kan dra upp egna från knölar, eller till och med från frö. En ranunkelplanta av god kvalitet kan ha blommor i två månader i väldränerad jord och halvskuggigt läge.

Som snittblomma är ranunkeln vacker både som solitär i en liten vas, i hela fång och i buketter tillsammans med till exempel ormbunkar, myrten, blåbärsris, eukalyptus, ginst, daggkåpa, tistelväxter eller martorn.

Bukettranunkeln tillhör samma släktfamilj som vår vilt växande smörblomma, liksom kabbelekan, bukettanemonen och julrosen Helleborus niger. Släktet består av cirka 400 arter.

Läs även: Odla vårkänslorna: Här är fyra saker som flyttar våren inomhus