Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Rum för avkoppling

Badrummet är det nya sällskapsrummet. Stora summor satsas på mysiga badrum där man vill njuta länge.

Badrummet är inte längre bara en plats för tandborstning och snabbtvagning. Nu vill många sätta sin personliga prägel på det. Ut åker plastmattor och våtrumstapeter och in kommer takduschar stora som vattenfall, natursten, mosaikränder, sensorstyrda blandare och helgjutna badkar. Helst kombinerat med vägghängda toaletter och smart lådförvaring som gör badrummet lättstädat. Bubbelbadkaren är på frammarsch igen.

– Badrummet är ett umgängesrum med stereo, teve, dimrad belysning och snygga accessoarer där vi njuter och hämtar energi, säger Hans Täckenström, marknadschef på Comfort.

Fortfarande köper vi mest svarta golv och vita väggar, säger personal i kakelbutiker med en suck. Andra säger att naturfärger, beige, terrakotta och sjösten kommer med stormsteg. Yngre kunder vill överföra hemmets retroinredning till badrummet och väljer kakel i grönt, brunt, orange och gult.

– Skifferliknande kakelplattor är hett liksom plattor som ser ut som betong eller drivved. Man kan framställa plattor som ser ut som natursten eller trä. Ju mer naturligt det ser ut, desto bättre, säger Mia Wassberg på Kakelspecialisten som arbetar mycket med inredare och arkitekter och tidigt märker nya Stockholmstrender.

Stora plattor har länge varit det som gällt, till och med på golv. Nu kommer också laserskurna plattor som gör att fogarna bara behöver vara en millimeter.

Helst ska det mesta i ett badrum vara osynligt med rör dragna i väggen, vägghängd toalett och inbyggt badkar. De som väljer fristående badkar vill ha ett som går ned till golvet och har enkla, rena linjer vilket också gör det lättstädat.

– Bubbelbadkar är tillbaka efter att ha varit stendött. Folk tyckte att de var äckliga. Men nu har det kommit kar som är både bättre och billigare, säger Fredrik Wallin på Badrumsspecialisten.

Efter en fyrkantig period börjar porslinet få rundare former. Smart förvaring med lådor som ger överblick är viktigt, gärna i starka färger.

– Vi märker större intresse för sensorstyrda blandare. Lösningar för funktionsnedsatta eller offentlig miljö är bra för alla badrum, säger Ann-Christine Berg, pr- och kommunikationsansvarig på Gustavsberg.

Minst 100 000 kronor för nytt badrum

Ett nytt badrum kan kosta allt från hundra tusen kronor till ­miljonen.

Badrum på 4–6 kvadratmeter med standardsortiment på badkar, toalett och tvättställ kan kosta 150 000–200 000 inklusive arbete.

Arbetet med att riva gammalt ett badrum, bygga upp nytt, kakla, dra vatten och el kan gå på 80 000–100 000 kronor. En del hantverkare lägger till kostnader för transporter, trängsel- och parkeringsavgifter samt sophantering.

Villa- och bostadsrättsägare kan utnyttja rotavdrag på halva arbetskostnaden upp till 100 000 kronor.

Inredningen i badrummet kan med billigaste kaklet och enklaste standardinredningen kosta under 25 000 kronor. Med ­mosaik för 3 000 kronor kvadrat­metern och en elektronisk dusch med massagefunktion för 250 000 kronor kan notan bli hur stor som helst.