Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/rymd-och-ljus-pa-soders-hojder/

Bostad

Rymd och ljus på Söders höjder

Bild 1 av 9 Vardagsrum med rymd.
Bild 2 av 9 Berit Paulsson odlar örtkryddor ute på terrassen: timjan, salvia och rosmarin. ”Där plockar jag året runt, på vintern kan man stå kvar inomhus och klippa av det man behöver.” När mörkret faller tänder de spottar därute, som gör att köket känns större.
Bild 3 av 9 Väggen i sovrummet är murad. Från sängen ser man stjärnorna genom ett takfönster, som inte syns på bilden. När Berit och Lasse köpte vindsvåningen för 19 år sedan fanns det redan väggar, men det är endast de två sovrummen plus bad­rummen som det går att stänga dörren till.
Bild 4 av 9 En trappa upp från vardagsrummet har Berit sitt arbetsrum och sin ateljé. Här syr hon en hel del, läser och målar tavlor i vedic art, ett målningssätt som utgår från 17 principer, och som hon också under­visar i.
Bild 5 av 9 Lasse Paulsson skymtar förbi i trappan upp till Berits arbetsrum. Det fina gamla skåpet var det första som han och Berit köpte tillsammans. På väggen hänger tavlor av Ulf Greder.
Bild 6 av 9 Kaminen i vardagsrummet är från Attityd. Den används flitigt. Golvet vid kaminen är lagt med soltorkade mexikanska plattor.
Bild 7 av 9 Köksbordet är gammalt med nytillverkade iläggsskivor så att man kan sitta 14 personer runt det. Duken är en gardin från Ikea. På hallväggen sitter matutmärkelser och diplom, som paret har fått genom åren. ”Det är vår skrytvägg, fast lite vid sidan av.”
Bild 8 av 9 Berit tar hand om sin surdeg i det engelskinspirerade köket. Hon har bott i England och tycker om stilen. I köket finns två hoar i var sitt hörn, så att man ska slippa trängas. Köksfläktens motor sitter uppe på taket för att bullret ska minska.
Bild 9 av 9 Berit kom över en bunt gamla handbroderade örngott på auktion, som hon sytt överdrag till köksstolarna av. Tallrikarna ”Gustav III” är handgjorda av Birgitta Watz. Köket är ljust eftersom altanen med dörrar utmed en hel vägg ligger åt söder.
Hellre hemtrevligt än tjusigt, är inredningsfilosofin hemma i Berit och Lasse Paulssons personliga vindsvåning i två etage på Södermalm. Berit, som är matskribent, tillbringar mest tid i det ljusa köket som öppnar sig mot köksträdgården på terrassen utanför.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in