Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Savannens toner i nordiskt ljus

Mitt på bländande Saltsjöhöjden i Nacka hittade Jonas Sandström sitt drömboende: en lägenhet i markplan med inglasad uteplats, hundra meter från havet.

Etniskt konsthantverk från Kapstaden. Ärvda ting och retro i skandinavisk stil. Mycket naturtoner – vitt, grått, svart och brunt – med en och annan sprakande färgaccent. Ungefär den blandningen gör Jonas Sandströms bostad till en sober kick.

– Jag har gått igenom många inredningsfaser. Under en period föredrog jag rent orientaliskt. Jag har också bott i ett sammelsurium av färger, men nu ser det alltså ut så här. Mycket afrikanskt och mer lär det sannolikt bli, säger han och berättar att han alternerar boendet mellan Nacka, där han bland annat syns på sin restaurang, och Kapstaden, där han driver två små hotell.

Jonas hade ingen relation till trakterna i Nacka. Han hade inte ens gått omkring och smådrömt om att göra något bostadsklipp på Finnberget, men föll för bostaden med den tjugo kvadratmeter stora uteplatsen, friheten och den luftiga känslan. Han hängde på låset och lyckades köpa i rättan tid. Husaffären var inte ens pirrig. Jonas har flyttat åtta gånger på sjutton år, så han har vanan inne. Bostadens 69 kvadratmeter är väl planerade med öppen planlösning mellan köket, som Jonas kallar allrum, och vardagsrummet. Fördelen med öppen planlösning är att man kan konversera med gästerna medan man styr och ställer i köket. Nackdelen är att väggarna blir färre.

En svart hörnsoffa ramar in vardagsrummet tillsammans med en ryamatta och ett kvadratiskt soffbord. På väggarna hänger afrikanska korgarbeten.

– Jag gillar hantverkets runda form, den ger ett vänligt intryck.

Under årens lopp har Jonas samlat på sig sex stycken smarta stringhyllor i faner.

– Tidlösa och klassiska möbler står högt i kurs här hemma. Stringhyllan är ett bra exempel på en fenomenal förvaringsmöbel. Jag har sorterat böcker och prydnadsföremål. Det får inte se ut som ett virrvarr av böcker och samlingen av favoritsaker jag valt att exponera.

Hyllan är en möbel som aldrig blir omodern, även om den kommit och gått. I samma veva säger Jonas att han sätter stort värde på gamla ting och material, att de är viktiga att vårda, men tjockteven lär aldrig åka ut till förmån för en platteve. En runda på loppisar gör Jonas gärna, även om det inte händer särskilt ofta, men när det händer betonar han att det gäller att nosa upp det fräscha.

– Med det menar jag att man kan fynda, men gamla serietidningar med kvarglömda brödsmulor i är inte min melodi.

Den inglasade uteplatsen, försedd med infravärme, är bostadens bonus. Rummet fungerar året runt, och det är här Jonas sitter och jobbar eller bjuder på grillat. Ett av de senaste inköpen råkar vara just grillen. I butiken låg den i en kartong som indikerade att den var svart, men när Jonas kom hem och öppnade emballaget visade det sig att den var tramsigt ceriserosa. En grill tur och retur, alltså.

Medelhavsväxter, oliv-, pistage-, och citrusträd, men även smultron och örter stormtrivs i det uterum som klimatmässigt bäst beskrivs som svensk sommar och italiensk vinter.

– Mina bästa inredningstips?

– Blanda, behåll, klä om.

Hemma hos Jonas Sandström

Ålder: 47 år.

Familj: Gift med Martin, hunden Kayo i Sydafrika.

Bor: Saltsjöhöjden, Nacka.

Bostaden: Bostadsrätt på 69 kvadratmeter plus inglasad uteplats.

Utsikt: Åt alla håll

Gör: Inredare, entreprenör och driver restaurang i Sverige och två hotell i Sydafrika.

Aktuell med: Nya projekt på bägge sidor av klotet.

Inredning som står sig: Det enkla.

Inredning som kommer och går: Det likriktade.

Kan inte vara utan: Sol, citroner och kärlek.

Bästa köpet: Mitt hus i Darling, Sydafrika.

Värnar om: Rättvisa.

Framtid: Afrika i mitt hjärta.

Hemsida: www.jonassandstrom.se.