Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Silverfisk kan vara tecken på fuktskada

Nästan alla har dem därhemma, kanske inte så många och kanske bara i badrummet. Men om de bara blir fler och fler? Om du också får in dem i köksskåpen och kanske rent av i sängen? Silverfisken är ofarlig men se den som en varningssignal, är expertisens råd.

Eftersom djuret trivs i mycket fuktiga miljöer indikerar den just hög fukthalt. Kanske har du en fuktskada som du inte haft en aning om.

- Gemensamt för de fuktälskande förrådsskadeinsekterna är att de är indikatorer på fukt snarare än skadedjur, säger Henrik Wallin, entomolog på Institutet för livsmedel och bioteknik (Sik) i Uppsala.

- En eller annan silverfisk finns i alla hem, framför allt i badrum och kök, och detta är inget konstigt. De kan sporadiskt komma upp via avloppet. Men om de blir många eller börjar förekomma på andra platser i huset, exempelvis i vardagsrummet, är det något som inte står rätt till, säger Lars-Erik Björk, teknisk chef på Anticimex.

Att åtgärda fukten kan handla om mindre justeringar, som att ta bort blomkrukor som står direkt på golvet. Men insekterna kan också visa på större skador.

- Många hus byggda på 60- och 70-talet står på en platta på mark där man gjutit in reglarna i betongen. Eftersom denna aldrig blir riktigt torr blir reglarna fuktiga och börjar så småningom mögla, och då kan man få silverfiskar i hela huset, berättar Lars-Erik Björk.

Anlita därför ett saneringsföretag som mäter fukthalten i din bostad. Bor du i lägenhet är detta fastighetsägarens uppgift.

Alldeles harmlös är nu inte silverfisken - den kan ge sig på böcker, tapeter och annat material av fuktigt papper.

- I en bank där man fått en översvämning sanerade man, men det hade ändå blivit fuktskador. När en kund tog ut sin frimärkssamling ur bankfacket var det bara ramarna kvar - silverfiskar hade ätit upp allt tryck.

En typisk förrådsskadeinsekt trivs bäst i värme (27 grader) och hög luftfuktighet (70 procent). Under sådana idealiska förhållanden är utvecklingstiden från ägg till färdig insekt trettio dagar.

Brödbaggar, mjölbaggar och mott föredrar helst torra matvaror som mjöl, gryn, flingor och bröd och påträffas följaktligen i skåp och skafferi.
Det känns inte så kul att upptäcka småkryp i flingorna du just ätit till frukost. Men farliga att äta är de inte.

- Det finns ingenting som innehåller så mycket protein som insekter, försäkrar Lars-Erik Björk.
Varför får då vi in dem i bostaden? Beror det på dålig städning?

- Så fort du öppnar ett fönster eller tar hem matvaror finns det en risk att få objudna gäster. Du kan ha det kliniskt rent hemma och få in dem ändå. Men ju mer matrester bakom spisen och annan smuts, desto lättare får de fäste, säger Lars-Erik Björk.

- Var gränsen går för vad som är sanitär olägenhet beror på ens toleransgrad. Är man paniskt rädd för insekter kan två silverfiskar vara för mycket, säger Monika Åkerlund, entomolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Artbestäm först, handla därefter. För rätt åtgärd gäller det att veta vem du har att göra med. Men att själv artbestämma insekterna kan vara svårt. Fånga in ett exemplar, lägg det i en burk och kontakta närmaste naturhistoriska museum som brukar kunna hjälpa till med identifiering, alternativt något företag som arbetar med bekämpning av skadedjur.

Det är inte säkert att du måste slänga allt i skafferiet om det inte verkar vara angripet. Vissa arter håller sig enbart till spannmål, and­ra gillar torkad frukt och prydnadsväxter bäst.

Alla angripna livsmedel ska däremot slängas - dock inte direkt i sopnedkastet om du bor i flerfamiljshus eftersom de då kan de sprida sig till andra lägenheter.

- Ta i stället med matvarorna till en sopstation eller frys in minst en vecka, upp till tio dagar innan du slänger dem i sopnedkastet därhemma. Det fungerar lika bra att lägga in matvarorna i 60 grader varm ugn, tipsar Monika Åkerlund.

Därefter brukar det räcka med att städa noga. Dammsug ordentligt, ägg kan finnas i skafferispringor. Kommer du inte åt att dammsuga, torka ur skåpet noggrant. Håll sedan koll på om insekterna kommer tillbaka.

En del arter kan vara svåra att bli av med på egen hand. I sådana fall, liksom om insekterna återkommer, kan kemisk bekämpning bli aktuell. Men i dag behöver detta inte betyda sprutsanering. Lars-Erik Björk berättar att användningen av bekämpningsmedel hos Anticimex minskat med 35 procent de senaste tio åren.

- I stället ökar användningen av beten och feromoner, det vill säga dofter som kommunicerar med insekterna, berättar han.
Vill du bli av med dina silverfiskar räcker det ofta med att använda just ett bete, det vill säga en dosa med ett ämne i som djuret gillar (stärkelse i silverfiskens fall) med en mycket liten mängd gift.

- Men är silverfiskarna väldigt många behövs snarare en sprutsanering där man behandlar på kemisk väg.

- Tänk då på att kemikalierna inte är alldeles ofarliga för oss människor. Du bör inte vistas i ett kemiskt sanerat utrymme förrän efter minst två timmar. Småbarn, gravida, allergiska personer och husdjur bör vänta minst ett dygn, påpekar Lars-Erik Björk.

Bild