Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Skotta tomten med en släde

Rejäla muskler krävs för att vika undan snötäcket.
Rejäla muskler krävs för att vika undan snötäcket. Other: Johan Smitt
En snösläde är en välsignelse när snön har vräkt ner på garageuppfarten. DN Bostad har provat fem snöslädar och hittat en favorit från Karlstad.

Snö betyder inte bara glädje och julstämning. Den innebär också hårt arbete. En del snö måste tas bort för att man ska komma fram till trappor och garageuppfart. Och snöskottning är inte den sysselsättning de flesta drömmer om att få ägna vinterhalvåret åt. Snö är nämligen vacker så länge man slipper skyffla bort den.

Men tack och lov finns hjälpmedel som underlättar arbetet, som snöslädar. DN Bostad har provat fem av de snöslädar som finns i handeln. Vi köpte dem slumpvis vid en shoppingrunda i ett antal butiker.

En snösläde är både skrapa och släde, men den är inte så effektiv som en riktigt snöskrapa och den tar heller inte så stora lass som en släde. Men den duger gott och väl att forsla bort snömängderna från gången på villatomten.

De snöslädar vi provade varierade i storlek, pris och prestanda. Testet genomfördes under två dagar på en oanvänd parkeringsplats i Idre. Tre män och två kvinnor fick prova redskapen och komma med omdömen. Vi mätte och granskade också redskapen. De mått vi angett i tabellen kan avvika med någon centimeter från de mått som står på förpackningarna. Det beror på att vi valt andra måttpunkter än tillverkaren. Måtten ska enbart ses som en vägledning för konsumenten. De visar hur lång skjutarmen är och hur bred skopan är. Måtten visar också hur djup skopan är baktill. Det har betydelse för hur stor snöhög man kan få att ligga kvar på flaket.

Två av snöslädarna var monterade vid köpet. Tre fick vi själva sätta ihop. Två av skoporna hade plastflak, de övriga var helt i plåt. Alla fem skoporna hade extra plåtbeslag framtill på flaket. Och alla var också förstärkta med ett tvärgående plåtrör mellan flak och skjutarm.

Snösläden Masi från Karlstad Redskap var det snöredskap som testpanelen tyckte bäst om. Den var stabil, skrapade bra och trots att den inte var så bred hade den ett bra djup på flaket. Snösläden tog lagom stora lass och hade en bekväm längd på skjutarmen.

Sämst i provet gick det för Julas släde med hjul och Fiskars stora släde med tippfunktion. Julas snösläde var ranglig och plasthjulen som satt under flaket fyllde ingen funktion, mer än att möjligen höja upp flaket något så att inte fästmuttrarna för skjutarmen skulle skrapa i marken. Den släden duger bara för den lilla, lilla tomten och då för att ta bort små mängder nysnö.

Fiskars snösläde med tippfunktion såg maffig ut, men visade sig vara ett redskap som ingen i testpanelen direkt förstod hur det fungerade. Vi enades slutligen om att släden passade bäst för dem som har ett dike att tippa snön i. Näst intill omöjligt var det att tippa av snön på toppen av en snöhög. Snön åkte av flaket innan vi nådde toppen. Och skjutarmen med de nedåtböjda handtagen gjorde att det var svårt att skjuta släden framåt. Arbetsställningen blev fel.

Fiskars snösläde utan tippfunktion klarade sig betydligt bättre. Den var en stor och stabil släde som kommer att klara många vintrars slit. Möjligen var den något för stor för den ordinära villatomten. Den hade också en tendens att glida ovanpå snön i stället för att skyffla upp den. Vi måste dock utfärda en varning för de vassa plåtkanterna på flaket. Här finns en mycket stor risk att man skär sig då släden monteras ihop. Man kan kräva att tillverkaren slipar kanterna rundare för en släde i denna prisklass.

Den stora överraskningen var Ohrtex släde med plastflak. Den var lätt att hantera, skyffla och släpa. Släden hade dessutom ett bra djup på flaket. Skjutarmen var dock något kort. Redskapet var dessutom lite rangligare än Masisläden.