Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Smulfritt kök i eget hus

Johanna och Per Nordkvist fick möjlighet att rita sitt eget drömhus i Saltsjö-Boo. De ändrade originalritningen tio gånger.

Bakom familjen Nordkvists hus är det riktig gammelskog. En ­sådan med mossa på både stenar och granstammar och där man kan se älvor dansa daggstinna sommarmorgnar om man tittar riktigt noga.

I den lilla trädgården på baksidan har de morgonsol och kvällssol, på den stora verandan på framsidan har de sol resten av dagen. Det där med ljus är viktigt för Johanna och Per, de gjorde ordentlig research på det innan de slog till på vilken tomt de ville ha, de åkte ut och tittade hur solen stod vid olika tidpunkter under dagen.

Här stämde plötsligt allt. Då hade de letat hus i två år och varit på nästan hundra visningar.

– Vi hittade aldrig någonting som vi ville ha. Vi är inte så bra på att renovera, vi har inte det intresset. Ett gammalt hus med källare och fukt kändes övermäktigt, säger Johanna.

Eksjöhus har gjort husen i området. Enligt originalritningen var det fyra sovrum på övervåningen och ett sovrum/kontor på nedervåningen, men Johanna och Per hade andra planlösningar i tankarna.

– Samarbetet med Eksjöhus har varit jättebra, vi har haft friheten att göra om mycket. Vi har flyttat om nästan allting, inklusive trappan, så det blev väldigt mycket konstruktionsändringar. Deras arkitekter har skickat säkert tio ritningar, de har varit extremt hjälpsamma. Härligt, för när vi ändå byggde var det viktigt att få det exakt som vi ville, säger Johanna.

De har lagt till fönster, och bytt ut sju halvfönster till helfönster. På nedervåningen tog de bort sovrummet/kontoret och gjorde en större köksavdelning med en extra köksö, med öppen planlösning ut i vardagsrummet men ändå med avskild matplats. På övervåningen var de tvungna att minska sovrummen från fyra till tre, tack vare att de flyttade trappan. I stället blev det ett öppet sällskapsrum till, med utgång till en gigantisk balkong.

– Fast det smartaste tillvalet vi gjorde var nog den inbyggda dammsugaren i sockeln i köket som suger in alla smulor i centraldammsugaren, säger Johanna.

Villa i Tollare, Saltsjö-Boo

Här bor: Familjen Nordkvist, Johanna, Per och lille Anton.

Bostaden: Hus på 164 kvadrat, två våningar och friköpt tomt.

Pris: Drygt 7 miljoner inklusive tillval.

Inflyttning: Maj 2012, men alla hus är inte byggda ännu.

Byggherre: Samarbete mellan NCC och Eksjöhus.