Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/smultron-graffiti-och-betong/

Ekonomi

Smultron, graffiti och betong

Bild 1 av 8 Ingången till köket från vinterträdgården
Bild 2 av 8 Från gatan ser Jan-Åkes och Bodils hus ut som en liggande betongklump men med en entré­front som överraskar. ”Jag gav barnbarnet Rasmus fria händer”, säger Jan-Åke. Graffiti­väggen och smultronen i planteringslådan förhöjer husets häftiga arkitektur. Bakom dörren finns vinterträdgården. Brevlådan är från Designtorget.
Bild 3 av 8 Takfönstret förstärker ljuset i köksdelen. Vitlaserad furu i taket liksom vitlaserade skjutdörrar tillverkade av R A Byggen ger värme i miljön. R A Byggen har även tillverkat matsalsbordet. Stolarna är från Blå Station och mattan från Jönssons mattor i Kristianstad. Köket är design Ballingslöv. Den svarta luckan i väggen är den vattenmantlade braskaminen.
Bild 4 av 8 I den långa ingångsgarderoben till sovrummet finns också ett ljusschakt med fjärrstyrt öppningsbart fönster
Bild 5 av 8 Djupt in i huset ligger Bodils och Jan-Åkes sovrum. ”Därmed kan en gå upp och rumstera utan att den andra störs”. Eksängen har Jan-Åkes son Johnny designat. Sängborden är ”hopskrap” och tavlorna har dottern Camilla Lundberg målat. Det vackra gula sängöverkastet kommer från Olsson & Gerthel.
Bild 6 av 8 Liggande vitlaserad furupanel ger värme i badrummen som kontrast till betonggolven och de vitputsade väggarna.
Bild 7 av 8 I förra huset som Jan-Åke ritade och byggde fanns Arne Jacobsens färgglada blandare. De fick även pryda det nya hemmet.
Bild 8 av 8 I vinterträdgården trivs familjen bäst. Där syns det vågformiga plåttaket som är en del av den bärande konstruktionen. Här är takhöjden fyra meter mot husets övriga 2,80. Matbordet och stolarna i björk är från Blå Station liksom den orangefärgade fåtöljen, medan lampan i taket kommer från Ikea. Olivträdet övervintrar året om här. Övre tavlan bakom trädet har dottern Camilla målat, den nedre tavlan sonen Johnny. Klädbetjänten är från Ikea och den transparenta plaststolen från Ilva. De grå ytterdörrarna är från Ekstrands.

När arkitekten Jan-Åke Andersson ritade sitt eget hus i Åhus blev det en avskalad, energisnål byggnad med mycket fönster, ljus och grönska. En färgstark graffitivägg och en smultronodling välkomnar besökaren.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in