Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Snyggast eller billigast ska kunna vinna mark

Nu ska det bli fler tävlingar om bostadsmarken i Stockholm. Precis som vid projektet Brofästet i Norra Djurgårdsstaden ska andra än högstbjudande kunna vinna markanvisningstävlingen.
Nu ska det bli fler tävlingar om bostadsmarken i Stockholm. Precis som vid projektet Brofästet i Norra Djurgårdsstaden ska andra än högstbjudande kunna vinna markanvisningstävlingen. Foto: dinelljohansson/Stockholmshem

Fler tävlingar ska ge Stockholm billigare nybyggda bostäder och bättre arkitektur. Billigaste hyran eller snyggaste byggnaden ska kunna ta hem segern – inte som nu bara gå till högstbjudande.

Markanvisning är det första beslutet som tas om eventuella nybyggen. En markanvisning betyder att en byggherre får första tjing på en markplätt om det visar sig möjligt och rimligt att bygga på den.

Nästan alla markanvisningar på senare år – 94 procent sedan 2011 – har skett genom direktanvisningar till en byggherre som visat aktivt intresse för att bygga på ett markområde. De övriga har i huvudsak skett genom tävlingar där den som lovat att betala mest för marken fått markanvisningen.

Modellen har med all säkerhet varit bra för Stockholms stads ekonomi. Men kritiska röster från bland annat arkitektkåren, Hyresgästföreningen och de rödgröna partierna har höjts för att policyn gjort det svårt att bygga billigt och hindrat god arkitektur och innovativt byggande. Kritiker har också menat att små byggherrar inte har samma förutsättningar som byggjättarna att dammsuga staden efter mark.

Med en rödgrönrosa majoritet i Stadshuset ska policyn ändras. Förslaget som fullmäktige ska ta ställning till i höst betyder att direkt­anvisningarna blir kvar, både som i dag och i ny form där experter jämför förslag till byggen på ungefär samma plats och väljer det bästa.

Den största förändringen av policyn är dock att det ska bli fler tävlingar. Inte bara tävlingar där den som lovar betala mest för marken får markanvisningen, utan också tävlingar där den som lovar bygga till den lägsta kostnaden för de som ska bo i husen vinner och tävlingar där den som presenterar den bästa arkitektoniska utformningen vinner.

– Den policy vi har är åtta år gammal och behöver förnyas. Vi vill öppna för mer nytänkande. Dagens policy är mycket inriktad på högsta markpris och det kan också bli plottrigt när vi har många små markanvisningar i samma område i stället för att samordna byggandet, säger biträdande finansborgarrådet Jan Valeskog (S).

Han tror att förändringarna ska leda till det blir lättare för Stockholm att klara de extremt högt satta målen för bostadsbyggandet – 40.000 klimatsmarta bostäder till 2020 och 140.000 bostäder till 2030 – utan att merparten blir vita bostadsrättshus med inglasade balkonger.

Borgerliga politiker har varnat för att en ändrad policy kan urholka stadens ekonomi eftersom höga markpriser länge varit vitala för den.

– När det ska byggas bostads­rätter kommer vi även i framtiden nästan alltid att sälja marken och ta ut marknadsmässiga priser. Om vi inte gör det blir det någon annan som tar hand om vinsten, säger Jan Valeskog.

Innan den nya markpolicyn klubbas ska den ut på remiss utanför Stadshuset – bland annat till byggbranschen. Om den nya policyn kan hjälpa till att bygga bort bostadsbristen återstår att se. Det enda helt säkra är att det behövs mycket mer än en ny markpolicy för att öka den redan höga byggtakten – omkring 5.000 bostäder per år – till det dubbla. Och samtidigt bygga så att folk har råd att bo i nybyggnationerna.

Fakta. Markanvisnings-tävlingar
Billiga bostäder för unga i Midsommarkransen.

Två tidigare skönhetstävlingar i Stockholm där högsta pris för marken inte har varit avgörande:

GRÖNAST VINNER

Brofästet i Norra Djurgårdsstaden – en tävling om att bygga plusenergihus som Stockholmshem vann. Byggstart nästa år.

BILLIGAST VINNER

Midsommar­kransen – där det gällde billiga och yteffektiva bostäder för unga som Familjebostäder vann (bilden ovan).